Napos oldalt kíván a futó porcsinrózsa

Napos oldalt kíván a futó porcsinrózsa

A csodaszép, sokszínű virágzattal kapható porcsinrózsa igazán az erkélyek és ablakok növénye, amely igényli a napfényt és kibírja a szárazságot.

Porcsinrózsa az elterjedt magyar neve, ám szívesebben nevezném henye porcsinrózsának, mert az elágazásai körkörösen minden irányban elterülve takarják a talajt. Kisebb edénybe ültetve még le is csüngenek.

Henye porcsinrózsa

A tudományos neve: Portulaca umbraticola. Az umbraticola jelentése: elfekvő, árnyékoló. Közeli rokona nagyvirágú porcsinrózsának, de levelei lapítottabbak, virágai lehetnek teltek is. Színük lehet: sárga, narancs, rózsaszín. Rengeteg virágszínben létezik / kapható a növény, ezek csak fenotípusukban különböznek, és a virágszíntől eltekintve szinte azonosak.

Henye porcsinrózsa

Éppen olyan szárazságtűrő és fagyérzékeny, mint a kukacvirágnak is nevezett porcsinrózsa.

Napos helyre való, és ott is csak bizonyos fényerősség mellett nyílik. Borús időben becsukódik, és késő délután is, amikor kevesebb a fény. Hajtásai 20 cm hosszúságúak, dús levélzete nagyon jó talajtakaró a levelek lapítottsága miatt. Jó vízáteresztő talajt kedvel. Szaporítható magvetéssel és zölddugvánnyal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?