Ne sajnáld a minőségi virágföldet a szobanövényeidtől!

Ne sajnáld a minőségi virágföldet a szobanövényeidtől!

De miért fontos a jó ültetőkeverék?

A szobanövényeknek időnként nagyobb cserépre és friss földre van szükségük. Vásároljunk jó minőségű földet; adott esetben többe kerül, de megéri, mert az olcsóbb föld rosszabb minőségű, nem teljesen lebomlott anyaggal állunk szemben, amely könnyen megposhad.

szobanoveny viragfold 02

A jó virágföld tárolja a tápanyagot és a vizet, ugyanakkor fontos a darabos szerkezet, ami biztosítja, hogy a gyökér elegendő fényhez jusson. Ha a cserépben kiszárad a föld, fontos, hogy újra át lehessen itatni vízzel. Az is fontos, hogy az ültetőközeg el legyen látva egy alaptrágyával, amely tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat. A jó minőségű virágföld általában fekete vagy fehér tőzeg, zöldkomposzt, agyag, kéreghumusz, azonnali vagy késleltetett tápanyagleadású műtrágyakeverék. Ebben az esetben trágyázásra csak 5-6 hét múlva kell, hogy sor kerüljön.

szobanoveny viragfold 03

Kaktuszok és orchideák speciális földje

Az orchideák jó áteresztő képességű, lehetőleg jól szellőző ültetőközeget igényelnek, ami kéregdarabokból, durva tőzegmorzsalékból, faszénből vagy kókuszrostból tevődik össze. A hungarocell-pehely fellazítja ugyan a földet, azonban a növény átültetése után a régit nem szabad komposztálni.

szobanoveny viragfold 04

A kaktuszokat és szukkulenseket mindig ásványi közegbe kell ültetni, ami lávatörmelékből, durva homokból, agyagból vagy agyagtörmelékből áll. Az összetevőket azonos arányban mi magunk is összekeverhetjük, vagy szaküzletben vásárolhatjuk meg a speciális földet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?