Ne várd meg, amíg permetezni kell!

Ne várd meg, amíg permetezni kell!

A legtöbb kerti növénybetegség megelőzhető néhány praktikával, és így nemcsak a költséges permetezést, hanem a vegyszerek használatát is elkerülheted.

A növénybetegségek megelőzése a helyes kertművelési módszerekkel, praktikákkal

A megelőzés sokkal könnyebb, mint a kezelés. Ez igaz a saját egészségünkre, valamint a kertünk egészségére is. Ahogy a helyes táplálkozás és a rendszeres szűrővizsgálatok létfontosságúak az egészségügyi problémák kialakulásának megelőzésében, az egészséges környezet biztosítása a növények számára ugyanúgy elengedhetetlen növény-egészségügyi gondok megelőzésére.

Írásunkban rávilágítunk néhány olyan módszerre, amelyekkel megelőzhetjük a kertben a különböző betegségek térhódítását. Ha ezeket a lépéseket következetesen megtesszük és időt szentelünk rá, hogy figyelemmel kísérjük növényeink állapotát, jó esély van arra, hogy csak nagyon kevés betegséggel kell megküzdenünk.

Kövessük a helyes higiéniai gyakorlatot

Ez alapvetően fontos a kert minden részében, a veteményeskertben viszont létfontosságú. A helyes higiéniai gyakorlat azt jelenti, hogy tanácsos felszednünk az elhalt növényi maradványokat, lemetszenünk a pusztulásnak indult vagy beteg szárakat és ágakat, a gyomok mennyiségét pedig rendszeresen a minimálisra szorítsuk vissza. A fertőzött növények után megmaradt és el nem távolított lombozat vagy szárak miatt ugyanaz a betegség vagy kártevő a következő évben is felütheti a fejét.

A beteg növényi részeet gyakran a legjobb kidobni ahelyett, hogy komposztáljuk, hacsak nincs "meleg" komposzthalmunk - ezek a halmok ugyanis sokkal alkalmasabbak a betegségek elpusztítására, mint a passzív vagy "hideg" komposzthalmok.

Almamoly

Trágyázással megőrizhetjük a növények egészségét

Ez azt jelenti, hogy annyi trágyát juttassunk ki, amennyi épp szükséges a növények egészségének megőrzéséhez, ennél többet ne. Ha a trágyázást túlzásba visszük, ezzel gyakran több problémát is okozhatunk, mivel ilyenkor a növények nagyszámú gyenge, új hajtást hoznak, amelyek fokozottan vonzóak a kártevők és betegségek számára. A megfelelő mennyiségű szerves trágya (vagy komposzt vagy komposztált trágya) rendszeres alkalmazása segít abban, hogy növényeink egészségesek maradjanak. Az egészséges növények pedig jobban képesek kivédeni a betegségeket.

Mielőtt hazahozzuk, vizsgáljuk meg a növényeket, hogy nem betegek-e

Ezzel az egyszerű módszerrel távol tarthatjuk a betegségeket a kerttől: győződjünk meg róla, hogy nem hurcoljuk be azokat az új növényekkel! Mielőtt a faiskolából, kertészetből hazahozzuk a növényeket, vizsgáljuk meg, hogy biztosan egészségesek-e. Ha gombás betegségek jeleit, rovarokat látunk rajtuk, vagy jelentős mennyiségű sárguló levelet, hervadó lombozatot, válasszunk másik növényt.

Josta

Ültetés előtt hagyjuk, hogy a talaj felmelegedjen

Egyes gombás betegségek azért vernek tanyát a kertünkben, mert akkor ültetünk, amikor a talaj még túl hideg. A növényeket ez stresszhatásként éri, és emiatt kevésbé lesznek képesek felvenni a harcot a betegségekkel. És még mielőtt bármi rosszat sejtenénk, máris beteg növényekkel kell bajlódnunk. Ezt a problémát egyszerűen kiküszöbölhetjük, ha nem kezdjük meg az ültetést addig, amíg a talaj tavasszal fel nem melegszik. A talajhőmérő egy olcsón beszerezhető kerti segédeszköz ahhoz, hogy a későbbiekben sok fejfájást megspóroljunk magunknak. Egy másik módszer, hogy figyelemmel követjük a különböző növények fejlődési szakaszait, hogy megtudjuk, mikor mit kell ültetni. A néphagyomány szerint például, amikor a gyöngyvirág virágzik, ideje elütetni a paradicsomtöveket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?