Nem termesztettél még zöldséget? Pedig nem nehéz...

Nem termesztettél még zöldséget? Pedig nem nehéz...

Annak szól ez az írás, aki nem tapasztalt a konyhakert kialakításában, de idén szívesen belevágna néhány zöldség otthoni megtermesztésébe.

A háztáji, kiskerti zöldségtermesztés az elmúlt években ismét igen népszerűvé vált. Egy saját veteményeskert fenntartása nagyszerű módja annak, hogy zsenge, ropogós és garantáltan vegyszermentes zöldségekhez, továbbá friss levegőhöz és rendszeres testmozgáshoz jussunk. Az alábbiakban adunk néhány hasznos tippet és tanácsot az alapokkal kapcsolatban, amelyek ismeretében bárki bátran nekivághat az otthoni zöldségtermesztésnek!

A zöldségtermesztés alapjai

A veteményeskert helyének kiválasztása

A zöldségtermesztés első, fontos lépéseként válasszuk ki a kertben a veteményes helyét. Alapvetően 4 lényeges szempontot kell figyelembe vennünk, amikor az ideális hellyel kapcsolatban meghozzuk a döntésünket. Ezek a következők:

  • kényelmi szempontok
  • fényviszonyok
  • vízelvezetés
  • talajminőség

A fentiekkel kapcsolatban érdemes elolvasni korábbi, a témát részletesen kifejtő írásainkat:
Ezek a növények soha ne kerüljenek egymás közelébe
A veteményes leggyakoribb károsítói: itt az összefoglaló
Kártevőkergető növények - mi mit riaszt a kertben?

A termesztendő zöldségek kiválasztása

A zöldségtermesztésben újonc hobbikertészek közül sokan tanácstalanok azzal kapcsolatban, mely zöldségfélékkel érdemes megkezdeni a kerti munkát. Nos, ezt leginkább a saját egyéni ízlésünk határozza meg. De azok számára, akik útmutatás és ötletek után kutatnak, íme a 10 legnépszerűbb zöldségféle a létrehozandó veteményeskert számára:

A fentiek természetesen csupán egy kis részét alkotják a kiskerti termesztésre alkalmas zöldségféléknek. A zöldfülű hobbikertészeknek érdemes ezekből kezdetben csak 2-3 félét termeszteniük, és miután belejöttek a kertészkedés fortélyaiba, szélesíteniük a veteményeskertbe szánt növények palettáját: Ötletek és érdekes zöldségek a veteményeskertbe

Saláta

A veteményeskert méretének meghatározása

A zöldségtermesztés elkezdéséhez az egyik legfontosabb lépés a veteményeskert megtervezése. A legtöbb zöldségféle esetén nincsenek szigorú megkötések azzal kapcsolatban, mekkora a helyigényük a kertben, számos zöldségfélének azonban szüksége van bizonyos térre a megfelelő fejlődéshez, növekedéshez. Azért hasznos egy olyan terv elkészítése, amely alapján meggyőződhetünk arról, hogy a kiválasztott valamennyi zöldségfélének elegendő helye lesz a veteményesben.

Ezzel kapcsolatban ajánljuk olvasóink figyelmébe korábbi írásunkat:
- Paradicsom helytakarékos kertészeknekaradicsom helytakarékos kertészeknek

A veteményeskert talajának előkészítése

A zöldségtermesztés kapcsán az egyik legfontosabb dolog, még mielőtt egyetlen zöldségpalántát is elültetnénk, hogy meggyőződjünk arról, hogy a veteményes talaja a lehető legjobb az ültetendő növények számára. Vajon milyen a kertem talaja?

Talaj

Ha a talaj agyagos, akkor rá kell szánnunk az időt a feljavítására. Ellenőrizzük a talaj minőségét. Győződjünk meg arról, hogy a talaj pH-ja megfelelő, és intézkedjünk, ha a pH-értéket csökkenteni vagy növelni kell. A hiányosságokat, eltéréseket az alábbiakkal korrigálhatjuk:

  • nitrogén
  • kálium
  • foszfor

Továbbá bármi mással, amire a talaj vizsgálata alapján még szükség lehet:
Hogyan javítsd a kert talaját? Néhány ötlet a hobbikert.hu videójában
Amit mindenkinek érdemes tudnia a talajról

A háztáji zöldségtermesztéstől nem kell tehát tartani, kis előkészülettel bárki sikerrel járhat. A fentiekben vázoltuk az alapokat, és azt javasoljuk mindenkinek, aki kedvet érez a zöldségtermesztéshez, hogy tanulmányozza magazinunk további, a témába vágó írásait.

Kezdjük meg a kertészkedést és közben folyamatosan bővítsük ismereteinket. Pár hét leforgása alatt még a zöldségtermesztésben legjáratlanabb kertészek is kiváló eredményeket érhetnek el és büszkén tálalhatják fel a saját termesztésű zöldségeikkel készült ételeket családtagjaiknak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?