Növényfitnesz a Te kertedben

Növényfitnesz a Te kertedben

Mutatunk pár fogást, amellyel úgy megerősödnek a növények, hogy a betegségek nagy részét el is felejtheted.

A veteményes egészségének megőrzése vetésforgóval

A vetésforgó talán a legjobb módja a veteményeskertben támadó betegségek megelőzésének. Ha a zöldségeket évről évre ugyanarra a helyre ültetjük, ezzel gyakorlatilag garantáljuk, hogy a talajban áttelelő gombák és különböző egyéb kártevők az egész szezonban kellemetlenséget okozzanak nekünk. Hasznos lehet, ha előre tájékozódunk a különböző zöldségfélékről és arról, hogyan kell az esetükben vetésforgót alkalmaznunk a kertben.

Öntözzünk reggelente

Ez az egyike azoknak a régi kipróbált és bevált praktikáknak, amelyeknek valóban nagy gyakorlati hasznuk van. Sok gombás betegségnek nyirkos, hűvös környezetre van szüksége a túléléshez. Ha tehát a növények levélzete egész éjszakán át nedves, jó eséllyel megjelennek a kertünkben a különböző betegségek. A legegyszerűbben úgy tudjuk ezt megelőzni, ha reggelente a lehető legkorábban öntözünk, hogy a növények talaj feletti része az éjszaka beállta előtt meg tudjon száradni.

Talajtakarás!

A talajtakaró mulcsok hasznosak abból a szempontból, hogy megőrzik a talaj nedvességét, a gyomokat pedig visszaszorítják, de abban is nagy hasznunkra vannak, hogy segítenek kártevőmentesen tartani a kertet. A talajtakaró mulcs megakadályozza, hogy a talajban élő penészgombákkal fertőzött talaj felfröccsenjen a növények leveleire. Ha már volt szerencsénk a rózsákat megtámadó feketefoltossághoz, megelőzésként tavasszal fektessünk le egy réteg mulcsot a rózsabokrok köré, és nagy valószínűséggel kevesebb problémát fog majd okozni ez a bosszantó betegség.

Mulcs 

Megfelelő szellőzés biztosítása

A gombás betegségek, mint például a lisztharmat és a feketefoltosság, nagyobb valószínűséggel jelentkezhet, ha a növények környezetében gyenge a légmozgás. Ha sűrűn, egymáshoz túl közel vagy fal mellé vannak ültetve a növények, nem éri őket elegendő friss légáram. Ez a stagnáló környezet számos gombás betegség kialakulásának kedvez. Próbáljuk meg lemetszeni a felesleges ágakat, a nagyobb növényeket tőosztással ültessük szét, illetve a problémás növényeket ültessük át máshová - ezzel biztosíthatjuk a terület jobb szellőzését.

Figyeljünk a rovarkártevőkre

A rovarkártevők a rágás vagy szívogatás által okozott kárral igen bosszantóak tudnak lenni. De sokan közülük, mint például a levéltetvek, kettős veszélyt is jelentenek, mivel a növények között betegségeket is terjesztenek. Legyünk folyamatosan éberek, és próbáljuk meg kiirtani a rovarkártevőket, amint észrevesszük őket.

Levéltetű

A beteg tövek és levelek mielőbbi eltávolítása

Ha azt észleljük, hogy a paradicsom levelei foltosak, vagy lisztharmat telepedett meg rajtuk, próbáljuk meg eltávolítani, amint észrevesszük, hogy megakadályozzuk a betegség többi növényre való átterjedését. Gyakran az a legjobb megoldás, ha mielőbb eltávolítjuk a fertőzött leveleket és szárakat, így egy sokkal nagyobb, a későbbiekben elhatalmasodó bajtól kíméljük meg magunkat.

A fenti tippek és tanácsok segítenek távol tartani a kerttől a különböző betegségeket. Ezek jelentős része feltételezi, hogy igazán ismerjük a kertünket: szánjunk rá elegendő időt, hogy közelebbről megismerjük a növényeinket, így a jelentkező problémákat is azonnal észrevesszük és megtehetjük a megfelelő intézkedéseket. A legfontosabb, hogy a növények számára biztosítsuk az egészséges környezetet, így biztosak lehetünk benne, hogy jobban ellen tudnak majd állni a betegségeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?