Növényvédelem kertbarátoknak: 2015 május közepe

Növényvédelem kertbarátoknak: 2015 május közepe

Egyre szélsőségesebbé válik az időjárásunk. A meteorológusok elsősorban a klímaváltozást okolják. A tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon 1901 óta - olvasható az OMSZ elemezésében.

Az egyes településeken belül is óriási különbségeket láthatunk pl. a csapadék eloszlásában. Most is esőt jósolnak a hétvégére. Reméljük, megérkezik! Ahol beválik az ígéret, ott az almatermésűeknél a varasodással is számolni kell, a szőlőnél megjelenhet a peronoszpóra. Ezekről is írnom kellett. (Lásd az előző felhívást és a mellékletünket.) Ámde továbbra is a lisztharmat a főszereplő, almán, szőlőn és a dísznövényeken is.

novenyvedelem 201505 lisztharmat 01

Ne feledkezzenek meg a csonthéjasokról sem. Már a kajszi gyümölcsén is megjelentek a kezdődő sztigminás (klaszterospóriumos) betegség tünetei. A leveleken levéllikacsosodás formájában ismerjük: meggyen, cseresznyében, őszibarackban és szilvában is. A réz, a kén (reggeli vagy esti kijuttatással) és a mankoceb hatóanyagú gombaölők az engedélyezettek illetve ezek kombinációi, pl. a Miltox Speciál Extra WP.
Egyes csonthéjasoknál a Topas 100 EC és a Score 250 EC is bevethető a különböző levélfoltosságok ellen.

Az egyre szaporodó levéltetvekről és a cseresznyelégyről írtam az előző felhívásokban.
A csapdák fogása alapján már a tarka szőlőmoly és a gyümölcsmolyok ellen is védekeznünk kell! Érdemes követni a rajzásukat a hetente frissülő táblázatunkkal. Tehát rovarölő szert is adagoljanak a gombaölők mellé.

novenyvedelem 201505 leveltetu 01

Akinek az aknázómolyokkal is gondja van (most nagy számban repülnek a fénycsapdába) illetve az a kertbarát, aki csak a hétvégeken tud permetezni, az a kitinszintézis-gátló Dimilin 25 WP-t máris bevetheti. Ennek már a tojásrakás előtt a levélfelületen kell lennie. Később a táplálkozó hernyók vedlését is gátolja. Hasonló vegyület a Runner 2 F, más néven a Strip-10 F, melyeket a „rajzás erősödésekor” kell bevetni. Ennek is van tojásölő hatása, de később be kell jutnia a hernyó tápcsatornájába is.

A repülő lepkék és a már kikelt, még a felületen tartózkodó hernyók gyérítésére egy kontakt rovarölőt is adhatunk a fentiekhez. A kontakt szerek, amit eltalálnak, azt elviszik. Rövidebb-hosszabb ideig tartó tartamhatásuk abból ered, hogy némelyikük a szagával elriasztja az ismételt betelepülésre készülő kártevőket.
Piretroidok: a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS (más néven Full 5 CS), a Kaiso Garden, Decis, stb.

Szőlőben még néhány egyéb piretroid is engedélyezett pl. Fendona 10 EC, Cyperkill 25 EC, Nagomi, stb.
Ne feledkezzünk meg az almásokban és csonthéjasokban, a felszívódó Mospilan 20 SP (SG)-ről sem, erre is alapozhatjuk a technológiánkat. Ez utóbbival a lárvák kelésekor kell permetezni, a molyfaj rajzásának az intenzív beindulása után kb. 7-10 nappal. Egyben a levéltetvek ellen is hatásos, akárcsak a piretroidok.

Hasonlóan kell időzíteni az almásokban és a szőlőben engedélyezett Mavrik 24 EW-t is.
A fiatal lárvákat kell megcéloznunk a bio rovarölő Dipel DF-fel (más néven Bactospeine WG). A hernyó táplálkozása fél óra múlva már leáll, 2-5 nap múlva elpusztul. Az é.v.i.-je csupán 1 nap.
Tehát a feromoncsapdák mérési eredményeire mindenki támaszkodhat. De míg a tojásölő hatással is rendelkező készítményt vásárló kertbarát először a rajzás elején illetve a csúcson, addig pl. a Mospilan 20 SP (SG)-t vagy a Dipelt használó, a rajzáscsúcs után 7-10 nappal, a hernyók megjelenésekor permetezzen.

A felsorolt rovarölőkkel ismételni kell! A kitinszintézis-gátló, a kontakt és a felszívódó szerekkel is. Általában 7-14 napos fordulót javasolnak a gyártók. Intenzív lombfelület és gyümölcsnövekedésnél és elhúzódó molyrajzásnál sűrűbben permetezzenek. Ebben csak Önök, a kertészek tudnak dönteni!

http://zsigogyorgy.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?