Növényvédelem kertbarátoknak: 2017. június második fele

Növényvédelem kertbarátoknak: 2017. június második fele

„Ezekben a csapadékos és meleg napokban…” – kezdtem az előző felhívást. Azóta megfordult, aszályosra váltott az időjárásunk.

Így érthető, hogy idáig járványok nélkül megúsztuk a gombák támadását, a rovarok is „beálltak” az átlagos szintjükre. A szakemberek szerint kb.100 mm csapadék hiányzik a talajokból és ezen a tegnapi zápor sem segített. Ma már viharos szél szárítja a termőföldet, töri a leveleket, gyümölcsöket…

► Az érésben lévő csonthéjasokon, de már az almatermésűeken is megjelentek a gyümölcsfertőző monília jól ismert tünetei. Gombaölők közül választhatnak, és már a rezeket is bátrabban használhatják. De csak óvatosan, mert a gyors záporoktól, szelektől sérült kis terméseket még perzselhetik. „Modern” rezek közül válasszanak. A Cuproxat FW az a réz, ami az őszibarackban, a „felvirágzás végétől a fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is engedélyezett.

novenyvedelem 201706 03

► Az almatermésűeknél, a felszívódó készítmények ismételt használata után (ez volt a szisztemikus blokk), a viaszosodott felületű gyümölcsöknél visszatérhetnek a kontakt gombaölőkhöz. Az egyelőre lappangó varasodás ellen a rézre, illetve újra használhatják a lisztharmat esetében, a nyári hígítású kénes készítményeket. Mindkét gomba beindulhat… A saját kertjükben, Önök dönthetnek a permetezési fordulókról!

► A molyok rajzását követhetik a három honlapon. Mától egy győri kertbe is kihelyeztük a csapdáinkat. Köszönjük ezt Pipei György és Mészáros László kertbarátoknak! Dr. Hári Katalin napi méréseken alapuló, tehát nagyon pontos adatokból kiinduló jelentéseit hetente feltesszük a weboldalakra. A grafikonjaiból is kitűnik, hogy folyamatosan rajzanak a gyümölcsmolyok!

► A selyemfényű puszpángmoly áttelelő hernyói befejezték a tavaszi táplálkozásukat, bebábozódtak és már a lepkék kikelése is megkezdődött! Rajzásukat az országos előrejelző hálózatunk alapján követhetik.

novenyvedelem 201706 02

► Az elmúlt hetek aszályos időjárását az atkák bírták a legjobban. Sőt ha a leggyakoribb faj, a kétfoltos takácsatka környezeti igényeiből indulok ki, akkor kifejezetten élvezték is. „Intenzíven szaporodik 20 C°-nál magasabb hőmérsékleten és 60%-nál kisebb relatív páratartalomnál.” A gubacsatkák is folyamatosan vándorolnak, a mai felvételen a legfiatalabb diólevélen láthatják a telepeiket. (Mögötte pedig már a termésen, a baktériumos betegségének a tüneteit fényképeztem.) A karfiolszerűen szétnyílt rügyeket is elhagyja a mogyoró-gubacsatka. Vonulásuk közben ezek is irthatóak. Dióban a Flumite 200 atkaölő engedélyezett.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?