Növényvédőszerek használata: legfontosabb tudnivalók

Növényvédőszerek használata: legfontosabb tudnivalók

Ha úgy dönt, hogy a házikertben növényvédő-szert kell alkalmaznia, akkor előtte alaposan tájékozódjon. A legfontosabb tudnivalókat a szer csomagolásán találja, de ahhoz, hogy azt értelmezni tudja, néhány alapvető tudnivalót szeretnénk megosztani.

Mi az élelmezés-egészségügyi várakozási idő?

Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő (rövidítve: é.v.i.) az az időtartam napokban kifejezve, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés befejezése és a szüret, illetve a termény fogyasztása között el kell telnie.

Például a Vertimec Pro nevű rovarölő szer é.v.i.-je 28 nap, vagyis a körte-levélbolha ellen megpermetezett körtefáról az érett gyümölcsöt csak négy hét elteltével szabad leszüretelni és elfogyasztani. Azonos növényvédő-szer é.v.i-je is eltérő, ha más növénykultúrában, más kártevő ellen használjuk fel.

Mi a munkaegészségügyi várakozási idő?

A munkaegészségügyi várakozási idő (rövidítve: m.v.i. ) az a napokban kifejezett időtartam, amelyen belül a kezelt területre, kertbe, csak az előírt védőfelszerelésben szabad belépni, illetve csak az eltelte után szabad a kezelt területen védőfelszerelés nélkül munkát végezni. Az m.v.i. alatt gyerekek még rövid ideig se tartózkodjanak a kertben! Az előző Vertimec Pro példájánál maradva, az m.v.i-je 0 (nulla) nap, ami azt jelenti, hogy a használat utáni napon már szabad a területre mennünk.

Hogyan kategorizálják a növényvédő szereket?

A piros besorolású készítmények (I. kat.) csak vészhelyzetben, nagy kárt okozó fertőzések elkerülésére használhatóak. Ezeket csak a megyei növényegészségügyi és talajvédelmi szolgálatok által kiadott engedélyekkel lehet megvásárolni és felhasználni. Az ilyen szerek használatához megfelelő képesítés és engedély szükséges.
A sárga besorolású készítmények (II. kat.) a vonatkozó FVM rendelkezések értelmében engedéllyel és növényvédelmi vizsgával vásárolhatók meg és használhatók fel.
A zöld besorolású készítmények (III. kat.) önmagukban vagy kombinációkban alkalmazva korlátozás nélkül használhatók és a szakkereskedelemben megvásárolhatók. Az ezekkel végzett munka során sem nélkülözhetők azonban a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó alapvető ismeretek.

Mit jelent a növényvédő szer utáni betűjel?

A növényvédő szerek különböző formában (por, granulátum, folyadék) jelennek meg attól függően, hogy milyen segédanyagok jelenlétében fejtik ki az optimális hatást. A szerformát a gyártó cégek a márkanév után illesztett nagybetűvel rövidítve jelzik, ami a csomagolóanyagon olvasható módon van feltüntetve.

A fontosabb szerformák a következők:

E, EC,EW, L,LC = vízzel emulziót képező folyékony szerda
WP, W, Sp. = vízzel nedvesíthető, por alakú permetezőszer
F, FL WSC = vízoldható, folyékony készítmény
FW = vízzel készített törzs-szuszpenzió
D = csak porozásra használható szer
G = granulátum közvetlen kiszórásra
DF, DG, WG = permetlé készítésre alkalmas, vízben oldódó granulátum

Agrol

Hogyan tároljam a növényvédő szereket?

A növényvédő szereket csak az eredeti csomagolásban szabad tárolni, más csomagolóanyagba, üvegbe szert átönteni veszélyes és tilos. A szabálytalan áttöltés az elmúlt években sok súlyos mérgezésnek volt a forrása . A tároló helyiség legyen jól szellőzött, télen fagymentes, nyáron hűvös és száraz, mert különben a folyékony szerek megfagyhatnak, a por alakúak cementálódnak. A raktár legyen biztonságosan, kulccsal zárható. Ha erre a célra nem áll rendelkezésre önálló helyiség, akkor zárt szekrényben vagy ládában tartsuk a növényvédő szereket. Kamrában, borospincében, élelmiszer tárolására szolgáló helyiségben nem szabad növényvédő szert tárolni még átmenetileg sem.

Sok-sok

Mi történjék a megmaradt növényvédő szerekkel?

A növényvédő szereket megfelelő tárolóban két, legfeljebb három évig lehet tárolni. Az ennél korosabb szerek vagy hatástalanok, vagy perzseléssel okoznak károkat a növényekben. Ezért lehetőleg annyi szert vásároljunk, amennyit a folyamatban levő esztendőben fel is használunk, vagyis ezért is érdemes növényvédelmi tervet készíteni a hosszú, téli estéken.

A bekevert permetlét lehetőleg aznap használjuk fel, de egy napnál tovább semmi esetre se tároljuk. Az „öreg" növényvédő szereket ne permetezze ki fölöslegesen, mert ezzel a környezetét terheli! A maradék csak a veszélyes hulladékok átvételére szakosodott helyeken adható le. Lefolyóba, csatornába nem szabad önteni a megmaradt szert!

Mi történjék a kiürült göngyöleggel?

Az üveg, műanyag, fém göngyölegeket mossa ki úgy, hogy a az öblítővizet is permetezze ki. Ha a göngyöleg 1 liter űrtartalomnál kisebb, kimosva beleteheti a kommunális hulladékgyűjtőbe. Az ennél nagyobb göngyölegeket szervezetten begyűjti a CSEBER Kft., amelynek feladata a növényvédő szer göngyölegek gyűjtése és megsemmisítése.
A rendeltetésszerűen növényvédő szer tárolására készült műanyag ballonokat semmi esetre se használja víz , bor vagy pálinka tárolására!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?