Okosabban eszik, aki ezt tudja a téli zöldségekről

Okosabban eszik, aki ezt tudja a téli zöldségekről

10 meglepő tulajdonságát ismerheti meg a télen, a karácsonyi menükben is megjelenő zöldségeknek.

Mielőtt átadjuk magunkat a kiadós ünnepi vacsorának, vessünk egy pillantást a zöldségekre, amelyekből belakmározunk.

Következzen néhány érdekes és meglepő tény az ünnepekkor feltálalt zöldségekkel kapcsolatban. Jó tudni ezekről, amikor elfogyasztjuk a konyhakerti finomságokat.

1. A sárgarépa narancssárga, de mindig az volt?

Az Ázsiában őshonos sárgarépa színe kezdetben fehér és lila volt. A mezőgazdasági termelők azonban hasznukra fordították a pigmenttermelő génekben végbement változásokat, így jött létre a ma is ismert narancssárga színű sárgarépa, az olyan, kevésbé közismert színűekkel együtt, mint a citromsárga, a piros és a fekete.

karacsonyi zoldsegek 02

2. A sárgarépa tényleg segít látni a sötétben?

Ez nem csak mese, amit az anyukák azért találtak ki, hogy vonakodó gyermeküket meggyőzzék. Ez valóban így van!

A sárgarépa narancssárga színét a benne meglévő béta-karotinnak köszönheti. A béta-karotin az A-vitamin előállításához szükséges, amely átalakul a fény érzékeléséhez a szemünk által használt retinapigmentté. Az A-vitaminhiány egyik tünete a farkasvakság (szürkületi vakság). Valóban elmondhatjuk tehát, hogy a sárgarépa segít látni a sötétben.

karacsonyi zoldsegek 01

3. A főzés megfosztja a zöldségeket hasznos tulajdonságaiktól

A zöldségeket általában megfőzzük. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem a legmegfelelőbb eljárás ahhoz, hogy egy kis vitamindús "abrakhoz" jussunk.

A főzés ugyanis csökkenti számos káposztaféle – például a brokkoli, a karfiol és a fejes káposzta – daganatellenes hatását.

Ha azt szeretnénk tehát, hogy a karácsonyi asztalra kerülő zöldségek a lehető legtöbb hasznos összetevőt tartalmazzák, a főzés szóba sem jöhet. Válasszuk inkább a párolást, mikrózást vagy a gyors keverve-pirítást.

karacsonyi zoldsegek 03

4. A paszternák tényleg édesebb lesz a hidegben?

A paszternákot felhasználhatjuk különböző ételek édesítésére. A hidegben kinn hagyott paszternák íze ugyanis édesebbé válik, köszönhetően annak, hogy a benne lévő szénhidrátok cukorrá alakulnak át.

A zöldség kiváló tápanyagforrást jelent továbbá: többek között C-vitamint, K-vitamint, folsavat és káliumot tartalmaz.

karacsonyi zoldsegek 05

5. Az egekig magasztalt vagy pokolba kívánt kelbimbó

A sokak által rettegett kelbimbó jó nagy kalamajkát okozhat az ünnepi asztalnál – megosztó mivoltát alapvetően annak köszönheti, hogy a káposztafélékben meglévő glükozinolátok okozta kesernyés ízt eltérő intenzitással érezzük.

karacsonyi zoldsegek 06

6. A borsó és a bab hatására kivirul a kert

Ha egészségesebb kertet szeretnénk, ültessünk borsót és babot. Ezek a hüvelyesek jótékony hatásukat a Rhizobium nevű talajbaktériummal fejtik ki, amely megköti a légköri nitrogént, ezzel termékenyebbé téve a talajt.

karacsonyi zoldsegek 07

7. Keresztezzük a különböző zöldségeket – nem tilos!

Az igencsak eltérő formájú karfiol, brokkoli, fejes káposzta, kelbimbó, karalábé és leveles kel mind ugyanazon faj, a Brassica oleracea változatai. Ezért keresztezhetők egymással.

8. szuperzöldség a sárgarépA és a paszternák között félúton

Aki kedveli a sárgarépát és rokonszenvez a paszternákkal is, feltétlenül kóstolja meg az ízben nagyban hasonló gyökérpetrezselymet vagy fehérrépát. A sárgarépa, a paszternák és a petrezselyem ugyanannak a növénycsaládnak (Apiaceae) a tagja, csakúgy, mint a zeller, az édeskömény és a koriander.

9. A káposztafélék még hasznosabbak, mint gondolnánk

Az ismerős íz, amely a káposztaféléket (fejes káposztát, brokkolit, kelbimbót, karfiolt) jellemzi, a bennük lévő, kén- és nitrogéntartalmú szerves vegyületeknek, a glükozinolátoknak köszönhető. Amikor ezekből a káposztafélékből fogyasztunk, ezt a jellegzetesen csípős-kesernyés ízt érezzük. A szervezetben történő lebomlásuk során – az ezekben a káposztafélékben meglévő egyéb vegyületekkel együtt – csökkentik különböző betegségek kialakulásának az esélyét.

karacsonyi zoldsegek 08

karacsonyi zoldsegek 04

10. Az ehető legjobb zöldség

Zöldségtermesztőként részesítsük előnyben a káposztafélékből, hagymából, salátából, sárgarépából az erőteljesen fejlődő, ellenálló fajtákat, és igyekezzünk sokkal kevesebbet támaszkodni a műtrágyák és növényvédő szerek nyújtotta segítségre. Neveljünk egészséges növényeket toxikus anyagokkal teli élelmiszerek helyett!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?