Öt növény, amely pompás illatát az áprilisi szellő fújja feléd

Öt növény, amely pompás illatát az áprilisi szellő fújja feléd

Ahogy az áprilisi nappalok egyre hosszabbak és melegebbek lesznek, úgy borul egyre több növény virágba. Köztük van például a csodás illatú gyöngyvirág vagy az alácsüngő, sárga fürtvirágzatot hozó díszmogyoró.

Bár áprilisban túlnyomórészt a hagymás virágok bontanak szirmot, ezzel együtt számos cserje, évelő és kúszónövény is újra kivirágzik. A beporzó rovarok számára nektárban gazdag virágokat hoz többek között a gyöngyike vagy a sárgaviola. A falakat, kerítéseket és pergolákat ismét díszíti a messziről illatozó örökzöld iszalag vagy a csokoládé illatú ötlevelű akébia.

Fedezzünk most fel tehát magunknak 5 áprilisban szirmot bontó, mesésen illatos virágú növényt!

Gyöngyvirág

Édes illata és könnyű termeszthetősége miatt a gyöngyvirág (Convallaria majalis) a kertészek megunhatatlan kedvence. Sokszor már április végén elkezd virágozni. A Convallaria majalis var. rosea pasztell rózsaszínű virágokkal lep meg bennünket, míg a 'Hardwick Hall' a szokásosnál nagyobb virágokkal és krémszínű levélszélekkel rendelkezik.

5 illatos noveny aprilis 01

Jácint

A megfelelő virághagymák beszerzésével és helyes ültetéssel elérhetjük, hogy a  jácint több hullámban nyíljon és így heteken át megörvendeztessen bennünket páratlan illatával. Itt vannak például a télen előhajtatott hagymák vagy az áprilisban nyíló fajták. A 'Pink Fondant' fodros szirmú, rózsaszín vagy a 'Royal Navy' mélykék virágai rendkívül illatosak.

5 illatos noveny aprilis 02

Ötlevelű akébia

A szokatlan megjelenésű, kifejezetten egzotikus hangulatot árasztó ötlevelű akébia vagy csokoládészőlő (Akebia quinata) fagytűrő kúszónövény, amely a nálunk délebbre fekvő, meleg éghajlatú vidékeken még termést is érlel. Csokoládé színű virágaihoz tökéletesen illik finom, csokoládé-vanília illata. Ha egyszer megerősödött a kertben, évről-évre újra erőteljes növekedésnek indul.

5 illatos noveny aprilis 03

Angol kékcsengő

Az április végétől virágzó, színes szőnyeget alkotó angol kékcsengő (Hyacinthoides non-scripta) édes, friss illatot áraszt. Pompásan mutat a kertben, ha miniatűr erdő mintájára lombhullató fa alá, tápanyagokban gazdag, nyirkos talajba ültetjük. Nem tévesztendő össze a sokkal kevésbé illatos és hamar kellemetlenül elszaporodó spanyol kékcsengővel (Hyacinthoides hispanica).

5 illatos noveny aprilis 04

Japán díszmogyoró

A japán díszmogyoró (Corylopsis pauciflora) vajsárga virágai nem csupán gyönyörűek, de illatosak is. Éppen ezért célszerű kerti ösvény, kültéri pihenősarok mellé ültetnünk, ahol így nem csak a látványával ajándékoz meg bennünket. Idővel 2-3 méter magasra is megnő.

5 illatos noveny aprilis 05
houroumono

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?