Perzsafa színes levelekkel és díszfoltos törzzsel

Perzsafa színes levelekkel és díszfoltos törzzsel

Gyönyörű lomja és őszi különleges levélszínei folytán a perzsafa a kertészek megbecsült dísznövénye. Lássuk, mit érdemes tudnunk róla!

A perzsafa (Parrotia persica) valóban Perzsiából származik, napos, meleg helyre való. Észak-Irán hegyi erdeiben honos. Iránban régen elégették fáját, majd a hamvakat az élősködők távoltartására használták.

A perzsafa jól megél a meszes és a savanyú talajokon is. A Parrotia nemzetség talán egyetlen faja, amely nevét F. W. Parrot, 19. századi német botanikus tiszteletére kapta. Nemrég fedeztek fel egy hasonló kínai növényt, amelyről azonban még nem bizonyosodott be, hogy a perzsafa testvére lenne. Angol neve Persian Ironwood, valószínűleg a perzsafa fájának keménységére utal.

perzsafa

Többtörzsű, 5-8 m magas, terebélyes bokorfává nő, de nevelhető egytörzsű fácskává is, akkor 12-16 m magas lesz, ha nem nyesegetik rendszeresen. Márpedig lehet, hogy gyakran vágnak le róla kisebb-nagyobb részeket, mert szép lombja kötészeti célra alkalmas.

Legfőbb értéke a szépen színeződő lomb, mely nagyon sokáig a fán marad. Az alapfaj leveleinek őszi színe a sárgától a pirosig változik. Viszont skarlátvörösre változik az összes levél a Schmidt Gábor által kiválogatott Tűzmadár nevű változatán.

A volt Kertészeti Egyetem Villányi úti Arborétumában mindkettő változatban lehet gyönyörködni. Sziromlevél nélküli virágai lombfakadás előtt, március-áprilisban nyílnak, nem feltűnőek, bár porzói élénkvörös színűek.

perzsafa

Termete miatt magányos elhelyezésre (szoliternek) való. Szaporítása legkönnyebben gyökereztető hormonnal kezelt zölddugványokkal lehetséges.

Hol kapható? Nézd meg a faiskola.hu térképén >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?