18 fénykép, ahogy a ribizliből otthon likőr készül

18 fénykép, ahogy a ribizliből otthon likőr készül

Ha még maradt otthon fél kiló ribizli és fellelhető pár deci vodka, akkor páratlan gyümölcsös likőrt készíthetünk. Olyan jól néz ki, hogy még az is lehet, hogy egészséges!

A kertben még piroslott a bokrokon egy kis ribizli, hát úgy döntöttünk, leszedjük, hogy a rozé boros ribizlilekvár után készítsünk még egy alkoholos finomságot: ribizlilikőrt. (Korábban citromfűlikőrt is rittyentettünk, annak itt található a receptje.)

ribizlilikor 02

Hozzávalók:

- 40 dkg ribizli
- 3,75 dl vodka
- 25 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor
- 1,5 dl víz
- 1 db narancs leve
- 1/2 kezeletlen (bio) citrom leve és lereszelt héja
- 2 fahéjdarabka
- 4 db szegfűszeg
- 2 db 720 ml-es befőttes üveg
- 2 db 500 ml-es szörpös üveg

Elkészítés:

A ribizlit szűrőbe téve hideg víz alatt megmossuk.

ribizlilikor 03

Leszárazzuk.

ribizlilikor 04

ribizlilikor 05

Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük.

ribizlilikor 06

Hogy egy csepp se menjen mellé, betöltő tölcsérrel az üvegekbe töltjük.

ribizlilikor 07

Hozzáadjuk a fél-fél narancs levét.

ribizlilikor 08

A fél citrom levét.

ribizlilikor 09

A lereszelt citromhéjat.

ribizlilikor 10

Beleteszünk 1-1 fahéjdarabkát és 2-2 db szegfűszeget.

ribizlilikor 11

ribizlilikor 12

Összekeverjük.

ribizlilikor 13

Közben cukorszirupot készítünk: a vizet a cukorral felforraljuk. Amikor kihűlt, fele-fele részben az üvegekbe töltjük.

ribizlilikor 14

Felöntjük az üvegeket a vodkával.

ribizlilikor 15

ribizlilikor 16

Lezárjuk az üvegeket.

ribizlilikor 17

Az üvegeket hűvös helyre tesszük, és a keveréket néhány napig állni hagyjuk, időnként óvatosan összerázzuk. Az idő leteltével leszűrjük és szörpös üvegekbe töltjük.

 ribizlilikor 18

 

Újabb pár napig állni hagyjuk, utána jöhet a kóstoló. Megfelelő üvegbe töltve ajándéknak sem utolsó. Nagyon finom!

ribizlilikor 19