Rozé a ribizlibe: 10 perces lekvár recept

Rozé a ribizlibe: 10 perces lekvár recept

Nyakunkon a ribizli szezonja, és ilyenkor ki kell próbálni valami különlegeset: rozé borral ízesített, kárminpiros színű, ajándéknak is tökéletes csupagyümölcs lekvárt. Akár 1 kilogramm gyümölcs is elég a próbához!

A kertben megérett a ribizli. Hogy a szépen pirosló bogyós gyümölcsből ne csak a látogatóba érkező kismadarak lakjanak jól, szorgos munkával leszüreteltük a bokrok termését. A konyhában lekvárt készítettünk belőle, nem is akármilyet: rozé borosat.

ribizlilekvar 01

ribizlilekvar 02

Hozzávalók:

- 1 kg ribizli
- 35 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor
- 2 dl rozé (de a vörösbor sem rossz választás)
- 1 kávéskanál (6 g) pektin
- 1 mokkáskanál fahéj
- vaníliarúd magja
- jól záródó befőttesüvegek

Elkészítés:

A ribizlit leszemezzük a szárakról, majd szűrőbe téve hideg víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. 

ribizlilekvar 04

ribizlilekvar 05

Nagy lábasba tesszük, és beleöntjük a kedvenc zamatos borunkat.

ribizlilekvar 07

Közepes lángon hevítjük. Mikor a gyümölcs összeesik, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd a lekvár megfelelő állagát biztosító természetes zselésítőt, a pektint. A pektin használatával kevesebb cukorral, rövidebb főzési idővel készülhet a lekvár, így íze gyümölcsösebb marad. A rövid főzési időnek köszönhetően kevésbé károsodik a felhasznált alapanyag vitamin- és ásványianyag-tartalma.

ribizlilekvar 06

ribizlilekvar 09

A fahéjat és a vaníliarúd kikapart magját se felejtsük ki.

ribizlilekvar 08

Megvárjuk, amíg forrni kezd, majd gyakori kevergetés mellett még pár percig főzzük.

ribizlilekvar 14

A besűrűsödött lekvárt betöltő tölcsérrel üvegekbe töltjük. Egy csepp se menjen mellé, annyira finom lesz!

ribizlilekvar 10

ribizlilekvar 11

ribizlilekvar 12

A lezárt üvegeket 5 percre fejjel lefelé fordítjuk, majd száraz dunsztba rakjuk, amíg ki nem hűlnek.

ribizlilekvar 13

A lekvárt felhasználhatjuk süteményekhez, fagylaltkelyhekhez, tölthetjük palacsintába vagy fogyaszthatjuk egyszerűen vajas kenyérre kenve. Dekoratív üvegekbe töltve pedig akár el is ajándékozhatjuk a felesleget. Az eredmény önmagáért beszél:

ribizlilekvar 15

ribizlilekvar 16

ribizlilekvar 17