Színes virágok, amelyek szeptemberben nyílnak

Színes virágok, amelyek szeptemberben nyílnak

Ezekkel a gyönyörű, virágos növényekkel legalább a kert egyharmadát illik feltölteni.

Még nem kell a természettől búcsúzni, ilyenkor is gyönyörű virágokkal örvendeztet meg, ráadásul bőven akad körülöttük tennivaló. Eközben a konyhakertben a tavaszi után most újabb ültetésekre kerülhet sor.

Vegyünk sorra egy párat!

A csodálatos levendulával ugyan kevés munka van, annyit mindenképpen tegyünk meg, hogy elvirágzás után lecsípjük a hajtásokat. Formásabb lesz a növény, és nem vesztegeti energiáját a magokra.

Az egynyári virágokról rendszeresen távolítsuk el az elhervadt hajtásokat, mert így folyamatosan új bimbók fejlődnek ki.

szines viragok szept 01

Szeptemberig ontja virágait a hibiszkusz, más néven mályvacserje. Fehér, rózsaszín vagy lila virágai a bokor csúcsától majdnem egészen a tövéig valóssággal elborítják a növényt. Minél naposabb, melegebb, szélvédettebb helyen áll, annál dúsabban virágzik. Önmagában, de más évelő növények társaságában is nagyon látványos, akár 2-2,5 méterre növő bokor, körülvehetjük pl. iringóval, kúpvirággal vagy fényvirággal. Ha bokorcsoportot akarunk vele alkotni, jól mutat a nyári orgonával társítva.

szines viragok szept 02

A nyár leglátványosabb virágai közé tartozik a hortenzia. A kerti hortenzia rózsaszín és kék labdáit mindenki jól ismeri. Érdekes tulajdonságuk, hogy a virágok színe változhat a talaj pH-értékétől függően. Meszesebb talajokon piros, a savanyú talajokon kék árnyalatúvá alakulhat. A megszokott fajták mellett egyre több változat kapható. A kert árnyékos pontjait díszíthetjük a japán kúszóhortenzia egzotikus újdonságával. Akár 7-8 méter hosszúra is megnő, levele fényes, virága világos rózsaszínű, és elérheti a 25-30 cm átmérőt is.

szines viragok szept 03

Ugyancsak az árnyékos helyek növénye a fehér, rózsaszín vagy piros színű, téltűrő csótárvirág, amelynek az egyik erénye, hogy a csigák nem szeretik, így a levelei épen díszelegnek a virágzás egész ideje alatt. A Liliput nevű törpeváltozata a sziklakertek sztárja lehet, levelei sötétzöldek, virágai lazacszínűek.

szines viragok szept 04

A táskavirágnak talán a kék változatai a legszebbek, amelyek narancsszínű virágok háttereként ültetve, látványosak.

Télire szárítsunk ki virágot, hogy szépségüket megőrizzük a hideg napokra is. A kiszemelt növényeket egy száraz napon vágjuk le, és laza csokorba, fejjel lefelé akasszuk fel őket szellős helyen. Az enyhe huzat megakadályozza, hogy a virágok bepenészedjenek. Szárításra kiváló a kokárdavirág, a palástfű, a földi-cseresznye, a levendula.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?