Útmutató a tőosztáshoz, a leggyorsabb szaporítási módhoz

Útmutató a tőosztáshoz, a leggyorsabb szaporítási módhoz

Brutális beavatkozásnak tűnik, mégis a leggyorsabb fejlődéssel hálálja meg a növény.

A tőosztás azzal jár, hogy a növényt kiássuk és a tövét két vagy több részre osztjuk. Ez egy bevett gyakorlat, amelyet a kertészek azért végeznek, hogy a növény egészséges maradjon és további példányok jöjjenek létre. Lássuk, hogyan és mikor célszerű tőosztást végezni!

Tőosztás

Végezhetek tőosztást egy adott növényen?

Gyakran merül fel a kérdés: "Vajon szétválaszthatom ennek a növénynek a tövét?" Mivel a tőosztás lényege, hogy a növény tövét, gyöktörzsét vagy rizómáját a gyökereivel együtt több darabra választjuk szét, ezt az eljárást csak olyan növények esetén alkalmazhatjuk, amelyek egy központi tőből terjednek szét és hoznak új sarjnövényeket.

Számos évelő és hagymás növény szaporítható tőosztással. A karógyökérrel rendelkező növényeket azonban általában dugványokkal vagy magról szaporítjuk, nem pedig tőosztással.

Mikor szaporítsunk egy kerti növényt tőosztással?

Azt, hogy mikor és milyen gyakran végezhetünk tőosztást egy növényen, függ a növény fajtájától és az éghajlati tényezőktől. Általában a legtöbb növényt három-öt évenként lehet tőosztással szaporítani, illetve akkor, amikor már túl terjedelmesre nőtt a töve.

A legtöbb növény esetén a tőosztást kora tavasszal vagy ősszel végezhetjük el; azonban néhány növény esetén (ilyen például a sásliliom) a tőosztást bármikor el lehet végezni. Alapvetően, a tavasszal és nyáron virágzó növények tövét ősszel válasszuk szét, míg a többiét tavasszal; bár ez alól is vannak kivételek.

Sásliliom

Vannak továbbá növények, amelyek nem reagálnak jól arra, ha a gyökérzetüket megbolygatjuk. A legjobb, ha ezeknek a növényeknek a tövét a nyugalmi időszakuk alatt választjuk szét, hogy ezáltal csökkenjen a növényt érő stresszhatás.

Hogyan kell a tőosztást elvégezni?

A tőosztás egyszerű művelet. Mindössze emeljük ki a körbeásott növényt a földből, majd óvatosan válasszuk szét a tövet és a gyökérzetet két vagy több részre, attól függően, hogy mekkora a tő mérete. Esetenként a kerti növények tövét kézzel is szét tudjuk választani, mint például számos hagymás növényét, míg más esetekben sokszor szükség lehet egy éles késre vagy ásóra, hogy a növény tövét több darabra tudjuk vágni.

A tő felosztása után rázzuk le a felesleges földet, majd távolítsuk el az elhalt növényi részeket. Az újraültetés előtt érdemes lehet visszametszeni a növényt. Ez segít csökkenteni a tőosztás és az átültetés okozta sokkot. Az új töveket ültessük egy hasonló helyre, illetve megfelelő méretű cserepekbe.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?