Valóság, nem sci-fi: pókméregből rovarölő szer

Valóság, nem sci-fi: pókméregből rovarölő szer

A pókméreg ott hat a kertben, ahol szükséges.

Tudósok újfajta, igencsak szokatlan hatóanyagú rovarölő szert fejlesztettek ki. A pókmérget tartalmazó peszticid nem veszélyes az emlősökre, sem a madarakra, sem pedig a halakra.

A zöldségkertészek folyamatosan és fáradhatatlanul olyan hatékony módszerek után kutatnak, amelyekkel megálljt parancsolhatnak a káros rovarok tömegeinek, de amely ugyanakkor biztonságosan alkalmazható, azaz amennyire csak lehet, ártalmatlan a környezetre.

Elképzelhető ezért, hogy kertész körökben hamarosan egy friss bolti termék válik az első számú kedvenccé: egy Ausztráliában őshonos pókfajta mérgének felhasználásával készült rovarölő szer. Az új szer biztonságosan és hatékonyan célozza meg a kártevők anyagcsere-hálózatát. Mindemellett teljesen ártalmatlan az emlősökre (beleértve az embert is), a madarakra, halakra, méhekre, illetve más hasznos rovarokra nézve.

A természetben több tízezer inszekticid peptid fordul elő, amelyek közül sok egyáltalán nem mérgező az emlősökre nézve. A becslések szerint csak a pókok egyedül mintegy 5-20 millió különböző peptid-toxint termelnek, amelyek közül egyesek a kártevők anyagcsere-hálózatára fejtik ki hatásukat, ellentétben a jelenleg forgalomban lévő inszekticidekkel, amelyek erre a "mutatványra" nem képesek.

Ez a jól irányzott hatásmechanizmus az, ami miatt a szer nem fejt ki káros hatást az emlősökre, a méhekre, a hasznos rovarokra, a madarakra vagy a halakra; ezek ugyanis egészen egyszerűen nem rendelkeznek olyan receptorral, amelyen keresztül az inszekticid be tudna hatolni a sejtjeikbe.

pokmeregbol rovarirto szer 02

A Spear termékcsaládhoz tartozó új termék helyszíni tesztje kimutatta, hogy ugyanúgy vagy jobban hat, mint a hagyományosan alkalmazott vegyszerek. A hatóanyag kettős hatást fejt ki a kártevők megfékezésében; késlelteti a rezisztencia kialakulását, azaz a kártevők ellenállóvá válását, javítva ezzel a szer hatékonyságát.

Az új, pókméreg alapú peszticid hatékonyan alkalmazható a legkülönbözőbb rovarkártevők ellen, beleértve a kétszárnyúakat, a lepkéket, a bogarakat, az egyenesszárnyúakat, a csótányokat, illetve az atkákat.

Továbbá a szer akár négy óránként kijuttatható, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő pedig gyakorlatilag nulla nap, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem befolyásolja a termesztés vagy a betakarítás ütemezését, maximális rugalmasságot biztosítva ezzel a gazdálkodónak.

A pókmérget tartalmazó kertészeti rovarölő terméket előállító cég azon fáradozik tehát, hogy a különböző peptidek természetes rovarölő tulajdonságait kihasználva fejlesszen ki az emberre, madarakra, halakra, illetve a környezetre ártalmatlan szereket. A szóban forgó peptidek ilyen jellegű hatásmechanizmusát korábban még soha nem alkalmazták rovarirtásra, ezért a kártevők nem rezisztensek velük szemben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?