Van 6 növényes tippünk, hogyan készülj fel a másnaposságra

Van 6 növényes tippünk, hogyan készülj fel a másnaposságra

A macskajaj leküzdhető néhány természetes szerrel is, nem feltétlenül kell aszpirinmámorban töltenie minden alkohollal bulizónak az év első napját. Itt van 6 természetes szer!

A különböző tévéműsorokban gyakran azt látjuk, hogy az alkoholtól vidámak, fiatalosak és vonzóak leszünk. Nos, a valóság sokkal kiábrándítóbb. A mértéktelen alkoholfogyasztás sok más tünet mellett levertséghez és agresszív viselkedéshez vezethet, nem beszélve arról, hogy egy átitalozott éjszaka után másnap reggel (de inkább délben) fájdalmas másnapossággal ébredünk: szuperérzékennyé válunk a zajokra és a fényforrásokra, megkapjuk mellé a lüktető fejfájást és a felkavarodott gyomrot. Fájnak az izmaink, továbbá tengeribetegségnek is beillő folyamatos szédüléssel küzdünk. Bár vannak, akik úgy vélik, a legjobb gyógymód, ha erre az állapotra ráiszunk még egy kicsit, mi tudunk jobbat.

Macskajaj

Bemutatunk néhány igen hasznos gyógy-, illetve fűszernövényt, amelyekkel eredményesen csillapíthatjuk, illetve elkerülhetjük a több mint kellemetlen macskajajt.

A rehidratáló paradicsomlé

Egyesek a paradicsomlére esküsznek, leginkább azért, mivel folyadékként csökkenti az alkohol okozta dehidratáltságot. De még ennél is vannak célravezetőbb megoldások, amelyeket mind utólagos gyógyírként, mind megelőzésként bevethetünk.

A megmentő borsmenta

A nyelvünkre cseppentett egyetlen csepp borsmenta illóolaj segíthet csillapítani a hullámokban ránk törő hányingert, amely csaknem mindig elmaradhatatlan kísérője a másnaposságnak. A borsmenta természetes gyomornyugtató hatással rendelkezik, teaként fogyasztva idegnyugtató és emésztésjavító hatást fejt ki. Egy kitartó alkoholfogyasztással eltöltött éjszaka után emésztőrendszerünk működése lelassul, de a dolgokat egyensúlyban tarthatjuk egy kis gyógynövényes segítséggel. A gyömbértea szintén segít, ha vergődő szervezetünk épp a másnaposság foglya.

Vedelj, mint egy gödény!

Az alkoholfogyasztás dehidratálja a szervezetünket, azaz szó szerint kiszáradunk. Ne felejtsünk hát el vizet inni, ha utána várhatóan nagyobb mennyiségű alkoholt fogunk fogyasztani. A végén az alkoholt szintén vízzel öblítsük le. A makacs fejfájást is megelőzhetjük ezzel. De nem csak a víz a megfelelő erre a célra: a citromfűtea egyrészt nagyon finom, másrészt segít csillapítani a fejfájást és a hangulatunkon is javítani fog.

Gyomornyugtatóként a gyömbértea szintén jó választás. A kókusztej pedig azért kiváló, mert lúgosítja a szervezetünket, miközben csökkenti annak túlzott savasságát. Gazdag káliumforrás, továbbá számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek segítenek enyhíteni a gyomorpanaszokat, fájdalomérzetet, illetve hányingert.

A mindenható citromlé

A másnaposság megelőzésére, illetve elfojtására facsarjunk egy kis citromlevet egy pohár vízbe, vagy tegyünk bele citromkarikát. Víz helyett a gyömbértea is kiváló. Igyunk meg a citromos italból egy pohárral lefekvés előtt, illetve reggel ébredés után.

Macskajaj

Zárjuk rövidre a másnaposságot kakukkfűvel!

Főzzünk teát kakukkfűlevélből, ízesítsük egy kevéske mézzel. A kakukkfű segít megnyugtatni a feszült és fáradt izmokat, továbbá enyhíti a másnaposság velejárójaként emlegetett gyomorpanaszokat.

A másnaposság elleni gyógyír hatékonyságának növelésére főzzünk teát kakukkfű, gyömbér és borsmenta keverékéből, ráadásként dobjunk bele egy rudacska fahéjat is.

Készítsük elő az édesköményt!

Szórjunk egy kis édesköményt a kedvenc teánkba. Az édeskömény gyógyhatással bír, segíti a máj működését. Készítsünk például édesköményes borsmenta-gyömbér teát. Megnyugtatja a felizgatott gyomrot, javít a hangulatunkon és revitalizálja a májműködésünket.

Várjuk a további bevált tippeket a hozzászólásokban!