Kedves Zsuzsa, Érdekes kérdést vetett fel, olyant amin a kertészek, zöldségesek és szakácsok véleménye nagyon megoszlik, de még a botanikusoké is. A karfiol és brokkoli nagyon közeli rokonságban állnak egymással és a rokonsági határok a két növény között az utóbbi évtizedekben - az újabb fajták kifejlesztése során - még jobban elmosódtak. A Romanesco vagy Római karfiol egy régi zöldségnövény amely esetében úgy tevődik fel a kérdés, hogy karfiolnak egy változata-e (vele egy alcsoportba tartozik-e), vagy inkább egy külön alcsoportot alkot. Azt nem lehet mondani, hogy a brokkolihoz semmi köze, de sokkal közelebbi rokonságban áll a karfiollal, mint a brokkolival. Helytelen lenne kijelenteni, vagy hangoztatni hogy a Romanesco a karfiol és a brokkoli keresztezése, ennek ellenére a brokkofiol vagy Romanesco brokkoli is elnevezés is elterjedt.Üdv.