By Vendég on 2010. július 04. Vasárnap
Posted in Zöldség
Válaszok 5
Kedvelések 0
Megtekintések 8.4K
Értékelés 0
Itt az interneten találtam rá az AMARANT növényre. Úgy tűnik, hogy néhány éve már volt a régi kertemben, mint virágféleség de nem tudtam róla semmit. Nos, mostanában már élénkebben foglalkozom vele és csodálatos dolgokat találtam róla. A tavasszal egy bió kertész úrtól kaptam néhány deka magot. Elvetettem egy részét, de egy goromba zápor kimosta (lejtős területre került, sajnos) a maradékkal már óvatos voltam és kertem leghasználhatóbb részére került, és lett kertem ékessége. Mivel sok féle terem belőle, kérdezem, hogy ismernek-e ilyen növényt és van e termesztési és felhasználási tapasztalatuk. Várom híreiket. Üdv: István
Én úgy tudom, hogy az amaránt, azaz disznóparéj egyedül a magja miatt értékes, az ősi maják és más népek \"rituáléitalt\" készítettek belőle. Ebből én arra tudok következtetni, hogy hallucinogént tartalmaz. Mellesleg mi mázsaszámra irtottuk régen, mert mindig a krumpliban jelent meg
·
14 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Szaszinak egy kis ismertető! Azt hittem többet tudsz róla, hogy megragadott a növény neve. Azért az több mint disznóparéj. Itt is sokat tudsz róla olvasni: http://www.krisna.hu/w/?q=node/1552 http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kinai_amarant.html http://avitaminfutar.atw.hu/receptek.html a gogl keresőben még több infó Olyan levelező válaszát várom aki tényleg ismeri és vetőmagja is van. Egy fajtát én termelek és remek spenót féle zöldfőzelék készíthető a zsenge leveleiből. Tapasztalat és esetleges vetőmagcsere érdekel. További jó munkát: by: Körmendi István
·
14 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves István! Én ültetni szeretnék amaránt! Ha Ön tudja már hol lehet venni ilyen magot kérem írja meg! Köszönettel: Karesz
·
14 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves Karesz barátom! Olvastam az írását az amaránt maggal kapcsolatban. Tavaly levélben kaptam egy evőkanál mennyiségű magot egy termelőtől. Sajnos már nem találtam meg a címét, de ne keseredjen el, mert itt ezen a linken: http://www.bioplaza.eu/gabonafelek-lisztek/bio-amarant-mag.html tud rendelni, ugyan ez étkezési célú, de nincs vele gond, kikel és biztosan jó minőségű vetőmagnak tekinthető. Amit én vetettem el az nagyon vegyes állomány volt, igazi amaránt, disznóparéj és más ismeretlen paréjfajta kelt ki belőle. Magot nem szedtem, mert akkor amikor talán alkalmas lett volna sajnos el voltam foglalva. Úgy tíz négyzetméternyi területen érett be és elszórta a magját. Az idén nem kell vetnem, mert ki fog kelni az elhullajtott mag. Úgy gondolom vigyázni kell a házi-kertben a termesztésével, mert rettentően el tud terjedni és gyomosítja a kertet. A magjából nem tudtam hasznosítható, fogyasztható mennyiséget szedni. Eléggé nehézkes volt, amikor akartam szedni, valószínű, hogy később kellett volna, de amint írtam, nem értem rá. A hasznosságát annyiban éreztük, hogy remek zöldfőzeléket --a zsenge leveleiből--- (mint a spenótot) csinált a párom belőle és még a fagyasztóba is került . Még az unokáknak is ízlett a spenóttal ellentétben. Ha zöldfőzeléknek akarja hasznosítani a házi-kertben akkor néhány deka bőven elég. Van egy másik tippem a zöldfőzelék alapanyagának-- nálunk annak is sikere lett- a mustármagból kikelő, zsenge arasznyi méretű növény zöldje pompás zöld főzeléket produkál. Mustármag bármelyik élelmiszerboltban kapható a fűszerek között biztosan megtalálja. A kertészek sorjelölőnek is használják, mert néhány nap alatt kikel. Sok okos ötletet talál a Net-en a mustár szóra keresve. Remélem hamarosan vége télnek és kedvünket leljük a kert újra indulásában. Sok sikert kívánok: István
·
14 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Én éppen a héten vásároltam egy COOP áruházban pattogatott amaránt magot étkezési célra. Az van ráírva nagyon magas a kálcium, magnézium és vas tartalma. Joghurtokba, műzlikbe keverve de sütéshez is ajánlják. Én erre szeretném használni, állítólag nagyon finom az íze a magjának. Ha István már kipróbálta a zöld levelét és is megpróbálom beszerzni a megadott e-mail címről, mert nagyon kedveljük a spenót, sóska főzelékeket. Most a mangold a kedvencünk - lehetőség szerint sóskával vagy medvehagymával összefőzve főzeléknek.A szárából fantasztikus krémleves lesz, a spárgával vetekszik. Érdemes kipróbálni.
·
14 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post