metszes banner

Kérdés-Válasz


  User Gyümölcs

Miért nem terem az almafám?

  Kiemelt   Megoldott

8-9 éves a két almafám 3 éve termett kettő vödör alma.Azóta és előtte 8-10db.az idén 8db ,de abból kettő már lehullott.A metszést szabolcsi nagy bátyámtól tanultam,a beporzással sem lehet szerintem gond mert a kertem végében van vagy húsz kaptár méh.Már azon gondolkozom,hogy kifogom vágni őket mert a munkámnak/metszés,permetezés/nincs eredménye.Mi lehet az oka,hogy nem terem "normálisan"?

Válaszok (5)
 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Valószínű beporzási problémái vannak a fáknak. Ismerünk önmeddő fajtákat, melyeknek virágpora nem képes megtermékenyíteni a saját virágaikat. Ilyen fajták csak akkor teremnek, ha megfelelő beporzó fajta van a közelükben. Ismeri az elültetett almafajták nevét?
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · svordák istván · Vissza a tetejére
  Kedves Zsuzsanna rossz volt a netem nem tudtam hamarabb válaszolni.Az egyik almafám idared a másik jonagold.Olvastam az önmeddő fákról és nevirol és phyl-set tblettáról olvastam amik növekedés szabályozók.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Az Idared fajta jó porzója a Jonagold fajtának, viszont a Jonagold nem porozza az Idaredet. Ha még van helye a kertben, akkor érdemes megfontolni 1 db Gloster fajta ültetését, ami mindkettőnek javasolt porzója. A virágok termékenyülését naftilecetsav vagy gibberelinsav oldattal szokták serkenteni, ezeket tartalmazza a Phyl-set tabletta. A virágok kötődését és a terméskezdemények elrúgásának csökkentését gyorsan felszívódó és ható komplex műtrágyák lombpermetezéssel történő kijuttatásával is lehet segíteni. Ezek egyik fontos alkotó eleme a Bór. Sokféle van forgalomban, közülük néhány: Fitohorm 10 B, Prev B2. Újabban algakivonatot is tartalmazó készítmények is terjednek és javasolják, pl. Wuxal ascofol. Ezeket virágzáskezdetén , virágzáskor és az apró gyümölcskezdemények növekedése idején kell alkalmazni. A jövő évi almafa virágzásig még van idő tanulmányozni a javasolt szereket, én még adnék egy esélyt a két almafának a virágzáskori és utána végzett rásegítés hatásának megfigyelésére.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  [quote][b]dr. Némethy Zsuzsanna wrote:[/b] Az Idared fajta jó porzója a Jonagold fajtának, viszont a Jonagold nem porozza az Idaredet. Ha még van helye a kertben, akkor érdemes megfontolni 1 db Gloster fajta ültetését, ami mindkettőnek javasolt porzója. A virágok termékenyülését naftilecetsav vagy gibberelinsav oldattal szokták serkenteni, ezeket tartalmazza a Phyl-set tabletta. A virágok kötődését és a terméskezdemények elrúgásának csökkentését gyorsan felszívódó és ható komplex műtrágyák lombpermetezéssel történő kijuttatásával is lehet segíteni. Ezek egyik fontos alkotó eleme a Bór. Sokféle van forgalomban, közülük néhány: Fitohorm 10 B, Prev B2. Újabban algakivonatot is tartalmazó készítmények is terjednek és javasolják, pl. Wuxal ascofol. Ezeket virágzáskezdetén , virágzáskor és az apró gyümölcskezdemények növekedése idején kell alkalmazni. A jövő évi almafa virágzásig még van idő tanulmányozni a javasolt szereket, én még adnék egy esélyt a két almafának a virágzáskori és utána végzett rásegítés hatásának megfigyelésére.[/quote]
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · svordák istván · Vissza a tetejére
  [quote][b]dr. Némethy Zsuzsanna wrote:[/b] [quote][b]dr. Némethy Zsuzsanna wrote:[/b] Az Idared fajta jó porzója a Jonagold fajtának, viszont a Jonagold nem porozza az Idaredet. Ha még van helye a kertben, akkor érdemes megfontolni 1 db Gloster fajta ültetését, ami mindkettőnek javasolt porzója. A virágok termékenyülését naftilecetsav vagy gibberelinsav oldattal szokták serkenteni, ezeket tartalmazza a Phyl-set tabletta. A virágok kötődését és a terméskezdemények elrúgásának csökkentését gyorsan felszívódó és ható komplex műtrágyák lombpermetezéssel történő kijuttatásával is lehet segíteni. Ezek egyik fontos alkotó eleme a Bór. Sokféle van forgalomban, közülük néhány: Fitohorm 10 B, Prev B2. Újabban algakivonatot is tartalmazó készítmények is terjednek és javasolják, pl. Wuxal ascofol. Ezeket virágzáskezdetén , virágzáskor és az apró gyümölcskezdemények növekedése idején kell alkalmazni. A jövő évi almafa virágzásig még van idő tanulmányozni a javasolt szereket, én még adnék egy esélyt a két almafának a virágzáskori és utána végzett rásegítés hatásának megfigyelésére.[/quote][/quote]Köszönöm a segítséget,kapnak még egy esélyt a fák.
  The reply is currently minimized Megmutat

Lépj be a válaszadáshoz.

Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


Itt regisztrálj »

Partnerek
 

FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett

Vissza a tetejére