Kedves Enikő, A rebarbara szervei nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaznak, és ez az oxálsav mennyiség a nyár folyamán még fokozódik, ezért írják azt egyes helyeken, hogy csak tavasszal fogyasztható. Ez egyaránt vonatkozik a levélre és a levélnyélre, bár fogyasztani tudtommal csakis a levélnyelet szokták. A dolog persze nem ennyire fekete, vagy fehér, hiszen az oxálsav más zöldségekben is jelen van, néhányban még nagyobb mennyiségben is, mint a rebarbarában. Problémát egy egészséges embernek csak akkor okoz, ha nagyobb mennyiségben, rendszeresen, és nyersen fogyasztja. Ennek ellenére reumásoknak, izületi problémákkal küszködőknek, vesekőre hajlamos egyéneknek, és kismamáknak még tavasszal és kompótnak elkészítve sem ajánlott a fogyasztása. Az oxálsav tartalom sokkal nagyobb a levelekben (de ezt nem is szokták felhasználni) mint a levélnyélben, és ezen szerven belől is főleg a héjban és a külső rétegekben van nagy mennyiségben.Hámozással, főzéssel az oxálsav mennyiség valamennyire csökkenthető, így véleményem szerint kis mennyiségben, magasabb kálcium tartalmú ételekkel együtt nyáron is fogyasztható.