Kedves Péter, A csicsóka gumó szüreteléséhez nem szükséges megvárni a virágzást, csupán az őszt. Azt figyelembe véve, hogy a virágzás, és az azt követő magérlelés megerőltető a növények számára, feltételezem, hogy a virágzás nincs is pozitív hatással a gumók növelésére. Mindezek mellett én személy szerint nem szoktam a csicsókát egyszerre szüretelni, mindig csak annyit szedek ki amennyire éppen szükségem van, mert megfigyeltem, hogy a földben sokkal jobban eláll, frissebb ropogósabb marad mint a pincémben. Igaz, én mint ínyenc zöldséget termesztem, nem mint alapélelmiszert, és nem is kerül az asztalra naponta. Azt is elmondhatom, hogy még nagyon kemény teleket is jól túléli. Az egyetlen hátránya ennek az alkalmi szüretelésnek csak az ha hirtelen, és váratlanul lehavazik.Szárát komposztba pedig vagy aprítva ajánlom, vagy többet összekötözve, függőlegesen leszúrva , mint szellőzető. Sok sikert!