Ebben az időszakban az 1 %-os bordói levet alkalmazzák a szőlőben, aminek néhány receptjét az alábbiakban adom meg:1. A bordóilé elkészíthető égetett mészből, szalonnás mészből (szikkadt oltott mész) vagy mészhidrátból. Ezek hatásukban egyenrangúak, csak adagolásuk eltérő A szőlő peronoszpóra elleni permetezésére 1 % -os bordóilé használatos.10 liter 1 % -os bordóilé elkészítése mészhidrátból: 10 dkg rézgálicot műanyag vagy zománcozott edényben 5 l vízben feloldunk . Az oldódást meleg vízben meggyorsíthatjuk. Egy másik edényben 8 dkg mészhidrátot keverünk 5 l vízhez. A két oldatot azután lassú, folytonos keverés közben összeöntjük. Mindíg a rézgálic oldatot kell a mésztejhez öntenünk. A nefelejcsszínű, ülepedésre hajlamos bordóilé hatását másnapra elveszti, úgyhogy csak annyit készítsünk, amennyit aznap felhasználunk. 1 dkg kristálycukor hozzáadásával (10 l szerhez) néhány nappal kitolhatjuk a felhasználhatós ága idejét.Hasznos az elkészített lé kémhatásáról meggyőződni (főleg ha bizonytalan minőségű mészhidrát áll rendelkezésünkre). Akkor jó a permetlé ha a fenolftalein papír megpirosodik, a piros lakmuszpapír és az univerzális pH papír pedig megkékül.-----------------2. Ún. szalonnás mészből is elkészíthető a bordói lé, ekkor a mész mennyisége 100-150 g 10 literenként, a mész minőségétől függően.25 liternyi bordói lé elkészítéséhez természetesen mindenből 2,5-szeresét kell számolni.