Vetés, talajHa nem szabadföldbe, hanem cserépbe vetünk, akkor a cserepeket kb. 20-25°C-os, világos helyiségbe tegyük. Ha nem nagyüzemi szaporításról, hanem csak néhány mag csíráztatásáról van szó, akkor a csíráztatás időpontja nem kiemelkedően fontos, mivel a fiatal magoncokat cserépben neveljük egy-két évig, így azok téli elhelyezése könnyebben biztosítható.A vetéshez csíráztató közegként használjunk tőzeggel kevert homokot, vagy komposztált fenyőkérget. A legfontosabb, hogy enyhén savas kémhatású legyen. Elsődleges szempont a jó vízáteresztő-képesség is, de ügyelni kell arra, hogy nedves maradjon, mert a csírázó magok esetében a teljes kiszáradás végzetes következményekkel járhat. A magokat egy-két napos beáztatás után lecsepegetjük. A gyakran fellépő gombás fertőzés megelőzésére a nyirkos magokat csávázni kell Previkur 607 SL.51/T, Orthocid 50 WP vagy Ditháne M 45 O,2%-os gombaölő szerekkel.A leírt talajkeverékbe vessük el a fenyőmagokat úgy, hogy a vetés mélysége a mag átmérőjének 3–4-szerese legyen. Ez a nagyon kismagvú fenyőféléknél a gyakorlatban általában teljesíthetetlen, így azokat a talajfelszínre szórjuk, és beterítjük fél centiméteres homokkal, vagy tőzeggel kevert homokréteggel. A csíráztatáshoz legoptimálisabb a 20 - 25°C hőmérséklet és a magas páratartalom. A folyamat gyorsul magasabb hőmérsékleten, de ilyenkor megnyúlhatnak a fiatal magcsemeték, állóképességük gyengül. A csírázás ideje átlagosan 2-4 hét, de ez fajonként különbözhet.