By Vendég on 2012. május 04. Péntek
Posted in Dísznövény
Válaszok 14
Kedvelések 0
Megtekintések 7.7K
Értékelés 0
Tisztelt Bálint Gazda! Szeretném a segítségét kérni. Kaptam tavaly egy áfonyának nevezett bokrot. Nagyon megörültem neki, volt elég sok termése, befőztem lekvárnak, adtam a rokonoknak, ismerősöknek kóstolót, mindemkinek nagyon ízlett,de az egyik ismerősöm kételkedett benne,hogy ez áfonya, mellesleg egy kicsit mi is,mert nyersen nem is lehetett megenni olyan szörnyü rossz íze volt.Szóval ez az ismerős mostanra kiderítette,hogy ez nem áfonya hanem ebszőlő.De már nekem százával vanak palántáim belőle így most mem tudom,hogy ehető-e vagy dobjam ki az összes palántát? Szeretném,ha megmondaná nekem,hogy ez lekvárnak jó-e,mert addig nam ültetem el a palántákat.Ha jó akkor lehet-e annyit enni belőle mint a hagyományos gyümölcslekvárokból. Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel. MaurerFerencné.
Általánosságban minden növény hasznos. Amelyiket nem ismerjük először az anyóssal kóstoltassuk a népi hiedelem szerint. Leszögezem nekem nincs általánosságban semmi bajom a sajátommal, de azért legyünk óvatosak, mondom ezt másoknak. Ebszőlőt vásárolni áfonya árban, nekem toxikus.Rokonságban áll a burgonyával, ami szintén mérgező tud lenni bezöldült állapotban a solanin tartalma miatt és mégis fogysztjuk megfelelő állapotában. A kerti ebszőlőnek beérett állapotban és feldolgozva elenyésző a toxikus hatása, de gondolatsorom bevezető részét ne hagyjuk figyelmen kivül.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Köszönöm a jótanácsot, az anyóssal nekem sincs semmi bajom, lehet,hogy az összes palánta megy a kukába.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves FerencnéAz egynyári fekte áfonyának csúfolt növény nem más mint a kerti ebszőlő (solanum melanocerasum) és csak nagyon kevésben különbözik a közönséges fekete ebszőlőtől (solanum nigrum). Semmi köze az igazi áfonyához és kicsit sértőnek is tartom ezt az elnevezést (mármint az ízes, finom és gyógyhatású áfonyára nézve). Mérgező vagy legalábbis nyersen mérgező mivoltát nagyban alátámasztja hírhedt rokonsága a fekete ebszőlővel, nadragulyával, beléndekkel, és más mérgező csucsorfélékkel. Ha valami nyersen nem fogyasztható, de feldolgozva igen az annak köszönhető, hogy a benne található méreganyagok a feldolgozás során elbomlanak vagy ártalmatlanná válnak. A csucsorfélék (ide tartozik a ebszőlő is meg a paprika, paradicsom, burgonya is) egész családjára jellemző a kisebb- nagyobb solanin tartalom, ez is egy olyan, az ember számára mérgező vegyület ami hő hatására elbomlik. Ámbár megjegyzem, hogy az utóbbi időben megjelenő táplálkozási irányzatok némelyik még a paradicsomot is nyersen vagy elkészítve is mérgezőnek, emberi szervezte ártalmasnak tartja. Őszintén megmondva én sem nevelném a kertemben és nem készítenék belőle lekvárt, és nem csak azért, mert kicsit olyan mintha házőrző kutya helyett farkast nevelgetnénk, hanem azért mert nem szeretném, ha valamelyik unokám azért szedne majd a vadon talált ebszőlőből egy jó marékkal, mert látta a nagymamát finom lekvárt készíteni belőle. Üdv.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Nem ilyen tragikus a helyzet. Fogyasztották már lekvárnak és senkinek semmi baja nem lett. Valószinű, hogy kerti ebszőlőről van szó. Beérett állapotában nem mérgező, bár hozzáteszem, hogy kiterjedt kutatások e vonatkozásban nem állnak rendelkezésre. A solanin zöld állapotban mérgező, igy a burgonya is a helytelen tárolás során be tud zöldülni és akkor már részben fogyasztásra alkalmatlan, mert megjelenik benne a solanin ott, ahol bezöldült, ill. a csirákban. A solanin emlékeim szerint hő hatására nem bomlik el, a zöld burgonyából készitett étel megmarad mérgezőnek, bár meglehet, hogy rosszul tudom. A csirákat és a zöld részeket el kell távolitani. Zöld paradicsomot is rakunk el savanyúságnak nyersen, ami szintén solanint tartalmaz.Bár a koncentrációját nem ismerem, de ellentmondásos a dolog számomra. Biztos, hogy van aki többet konyit hozzá, hogy hol a letális dózisa a zöld paradicsom fogyasztásának.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Elnézést. Utána olvastam. Számomra most sem egyértelmű, de van olyan utalás, miszerint hő hatására a solanin lebomlik. Más utalás ezt megkérdőjelezi. A zöld paradicsomnak meg alacsony a solanin tartalma, pár db fogyasztása nem okoz gondot.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Nem is kérdés az, hogy fogyasztották-e már anélkül, hogy bajuk esett volna, hiszen ha a kertben termesztett ebszőlő egyértelműen mérgező lenne, mint ahogyan azt mondjuk a nadragulyáról (Atropa belladonna), közeli rokonáról, kijelenthetjük, akkor nem lenne itt ez a kérdés.Nemcsak, hogy fogyasztották, piacon is árulták, sőt kertészetekben, vagy online növénykatalógusokban is felbukkan mint ehető bogyót termő cserje. Tehát nem is tragikus a helyzet, csak kérdéses és mivel kérdéses nem árt ha mindenki meggondolja, majd a maga lelkiismerete szerint jár el abban, hogy termeszti-e kertjében vagy sem.Maradjunk a tényeknél. A kerti ebszőlőről egyes botanikusok azt állítják, hogy a fekete ebszőlő (Solanum nigrum) egy típusa, mások, hogy egy ennek egy alfaja, megint mások pedig azt, hogy külön faj. A tény az, hogy a botanikusok véleménye is megoszlik és az egymáshoz külön álló fajokat és alfajaikat egyszerűen Solanum nigrum komplex néven emlegetik. Több is van belőlük, és annyira közel álnak egymáshoz, hogy csak rájuk szakosodott botanikus tud különbséget tenni közöttük.Továbbá tény az is, hogy a kerti ebszőlő lekvár bármennyire is fogyasztható azt mindenki kiemeli, hogy nyersen és főleg zölden a bogyók nagyon mérgezőek.Tegyük még azt hozzá, hogy a solanint a fekete ebszőlőről (Solanum nigrum-ról) nevezték el és nem pedig fordítva. Azért róla mert benne találták meg ezt az anyagot először és bizony elég nagy mennyiségben.A burgonya egész gumójában jelen van a solanin, fény hatására megjelenik benne a klorofil is és bezöldül. Valamelyest megnő a solanin tartalma is ugyanakkor, de nem solanin miatt lesz zöld, illetve nem amiatt lesz mérgező, hogy megzöldült. A paradicsomnál is hasonló a helyzet. A zöld paradicsomban is van solanin, a pirosban is van. Az érési folyamat során a solanin tartalom csökken, így az érett paradicsomban jóval kevesebb van mint az éretlenben, de megint nincs a szín és a solanin tartalom között ok okozati összefüggés.Ezentúl bizonyos fajtáknak is lehet magasabb (pl. cseresznyeparadicsom) solanintartalma másokkal összehasonlítva.Na, de térjünk vissza az áfonya jó hírét rontó ebszőlőre. Érdemes-e vajon ezek után nevelni a kertben és belőle lekvárt főzni? A helyén nőhet ribizli, málna, szeder, köszméte, földieper, kamcsatkai mézbogyó (Lonicera caerulea). Ha már mindenképpen áfonya akkor kertben könnyen nevelhető a kék áfonya (Vaccinium Cyanococcus) ha pedig mindenképpen különlegesség kell akkor mindig akad valami olyan aminek rokonsága kevésbé van a méregkeverők receptes könyvében és fogyaszthatóságával kapcsolatosan kevesebb a kétely.Persze ez nem azt jelenti, hogy aki biztos a dolgában az ne termeszthetné, fogyaszthatná.Még egyszer megemlítem, hogy engem zavarna az, hogy ha a gyereknek estére erős hányingere van akkor a napszúráson kívül az ebszőlőre is gyanakodnom kellene.Nagyon sok mérgező növény van a kertemben (és nem csak az enyémben, hanem szinte minden kertben), de egyiknek sem a csábos gyümölcse, bogyója az ami veszélyes és egyik sem téveszthető össze egy másik, ehető növénnyel.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Vélhetően én sem az állitottam, hogy a klorofill a mérgező, mindösszesen egy, a solanin és a szin közötti összefüggésre hivtam fel a figyelmet, ami érettségi stádiumra is utalhat. Pl. paradicsomnál, amikor beérik, a szine is változik zöldről. Ezzel paralel a solanin tartalma csökken, mig burgonya esetében, amikor zöldül a solanin tartalom nő. Ez azért némi korrelációt mutat. /Több az az utalás, miszerint a solanin hőre nem bomlik el/Most már csak egy kérdés maradt nyitott: a zöld szin azonos a pirossal? Amennyiben igen, akkor tényleg nincs semmi összefüggés, érettségi stádium és solanin tartalmom között.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
[quote name=Ginkgo Garden]N A zöld paradicsomban is van solanin, a pirosban is van. Az érési folyamat során a solanin tartalom csökken, így az érett paradicsomban jóval kevesebb van mint az éretlenben, de megint nincs a szín és a solanin tartalom között ok okozati összefüggés.-Édesapáám, ez milyen szilva???-fekete fiam!-akkor miért kék?!-azért mert még zöld!!!
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Mostmár kidobtam az összes palántát, vettem egy igazi áfonya bokrot remélem megmarad a kertemben. Ez a biztos.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Az éretlen paradicsom általában zöld. Ebben ugye magasabb a solanin tartalom. Az érett, nagy általánosságban piros. Ebbe ugye alacsonyabb a solanin tartalom, de nincs összefüggés az érési stádium és a gyümölcs szineződése között, ebből kifolyólag a solanin mennyisége között. Szemantikailag érti, hogy mit ir, vagy csak úgy jön magától. Esetleg súgnak?Azért, hogy én is idézzek: Ha az idődet egy bolond győzködésére fecsérled, akkor egy bolondból kettőt csinálsz /Robert Kíyosaki/Én feladtam!!!!!!!!!!!!!!!!Az áfonya savanyú talajt igényel, meszes talajokon nem marad meg.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves Zsolt, Itt nem szemantikáról van szó, hanem logikáról.A szín és a solanin tartalom befolyásoló tényezője az érési állapot, de a szín nem befolyásolja a solanin tartalmat és a solanin tartalom nem befolyásolja a színt.A paradicsom attól zöld, hogy éretlen és nem attól, hogy magas benne a solanin tartalom. Egy halványzöld paradicsomban lehet sokkal kevesebb solanin, mint egy másik fajta pirosra érett bogyóiban. Nem beszélve két sárga paradicsomról, ha az egyik félérett a másik, pedig teljesen érett állapotban van mert ilyen fajta.Minden paradicsom bogyó éretlen állapotában több solanint tartalmaz magában, mint később amikor már megérett, de nem a solanin az ami változtatja a paradicsom színét, sőt a krumpliét sem.Csak ön, mint az már sok válaszából kitűnt, igencsak felületesen szokott végigfutni úgy a kérdéseken, mint a mások által megadott válaszokon, nem is csodálkozom, hogy később úgy érti ahogyan jólesik.A válaszokat a kérdezőknek és a többi érdeklődőnek írjuk, s míg engem nem ért az nem zavar, de ha összezavarja a többi olvasót az igen.Üdv.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedve Ginko!Végre valamiben egyetértünk. Én idáig is azt mondtam, hogy a fajtára jellemző, un érettség és érettségi szin ami befolyásolja a solanin tartalmat./Egymástól majdnem elválaszthatatlan/ Nem én forgattam ki a másik szavait. Azért irtam, hogy általánosságban és nem tértem ki a sárga, vagy fekete, ill. más szinű paradicsomokra, melyekben a megfelelő érettség során szintén minimálisra csökken a solanin.Abban viszont szintén egyetérthetünk, ha megfelelő érettségbe kerül, ami ezáltal a megfelelő, a fajtára jellemző szinezettséggel jár, akkor minden veszély nélkül fogyaszthatóvá válik. Az megint más kérdés, hogy fajtánként hogyan változik a solanin tartalom érettség állapotában. Most aki ezt olvassa, egy életre elmegy a kedve a Solanaceae családba tartozó növényektől.Lehet, hogy éberségem lankadt, hogy nem vettem észre az árnyalatnyi különbséget az utalásra, ezért elnézést kérek feltételes módban. Ezt azért még elemzés alá kell vetnem. Amennyiben arról volt szó, hogy megfelelő érettségi állapotban adott fajtának esetleg nagyobb solanin tartalma lehet, mint más fajtának éretlen állapotban, hát nem tudom. Nem kizárt, de ebszőlő esetében nagyon kétségesnek tartom és burgonya esetében is. Kóstolgatással eldönthető :-) További szép estét és örülök, hogy sikerült egy félreértést részben tisztázni és most itt kérek elnézést, az indulatos hangnemért. Valóban előfordult, hogy felületesen olvastam el, de ezért általában elnézést is kértem és helyesbítettem. Viszont próbáltam úgy fogalmazni, hogy azt mások is megértsék. A paradicsomban meg azért magas a solanin tartalom, mert éretlen és ettől még zöld. Amennyiben piros lenne /nagy általánoságban/ akkor érett lenne és akkor meg alacsonyabb lenne a solanin tartalma.Igy már mindenki meg fogja érteni. Viszont azzal se zavarjuk össze a többi olvasót, hogy hőhatásra a solanin tartalom csökken, mert az nem bomlik el.Egy biztos, hogy nem a szín mérgez, van ott más a háttérbe....Az számomra megnyugtató, hogy Ön tévedhetetlen velem ellentétben. Kis hibákkal elélek még száz évet, akkor nyugodt vagyok.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Végre sikerült a lufira Gombot varrni?üdv....Módosné.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Hát ez a lufi elég sok fejtörést okozott. Köszönöm a hozzászólásokat.üdv.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post