A trágyázással kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy a növények tápanyagigénye határozza meg kell-e vagy sem. Általánosságban elmondható, hogy az őszi, a köztudatban elfogadott trágyázási idő. Három fő csoportba sorolhatjuk a növényeket, tápanyagigény szerint: Nagy-közepes-alacsony.Nagyigényűek általában a nagy termésű zöldségfélék: paprika, paradicsom, tökfélék(kabakosok) néhány káposztaféle.Közepes a gyökérzöldségek, hagymák,Alacsony a salátafélék, néhány levélzöldség,retek.Tehát friss istálló trágya használata egyedül a nagy igényű növények esetében indokolt, illetve palántázáskor szigorúan az ültetőgödör aljára terítve és földdel kissé megszórva alkalmazható.Vannak növények, melyeknek jót tesz a fejtrágyázás, ami annyit jelent, hogy a vegetációs idő bizonyos fázisában tehetünk a töve köré. Ilyen pl. a brokkoli és a karfiol,amelyeknek a fejképződés időpontjában fokozott nitrogén igénye van.A közepes igényűek esetében az előző évi trágyázás elegendő, tehát a vetésforgóban az előző évi nagy igényű növények után következzenek.Az alacsony igényűek pedig ezek után.Bővebb információk olvashatók aZöldség kisokos (1-2) cikkben a neten.