Tisztelt Bojtor Zoltán! A vadrózsa rózsaszínes, fehéres virágú, aprók a levelei, ősszel érik, akkor narancssárga a bogyója, és minél érettebb, annál inkább puhulni kezd a bogyó. Akkor érett, amikor már megcsípi a dér, az első hajnali fagy, és akkor már olyan puha, hogy összenyomható a bogyója. Kóstolásra édes íze van, nyersen is nagyon finom. Szétbontva az apró szőröket el kell távolítani belőle, bármilyen felhasználásra is kerül. Ha ilyen van a kertben, akkor szerintem megeheted, felhasználhatod. A C-vitamin 60 fokon kezd lebomlani, 65 fokon lebomlik, ha a teljes C-vitamin tartalmat szeretnénk megtartani, akkor szerintem erre a legjobb a hidegen elkészített csipkebogyó szörp. De más alkotó elemek miatt a lekvárja is nagyon egészséges. Remélem, hogy segítségedre lehettem.