By laci1979 on 2015. június 24. Szerda
Posted in Gyümölcs
Válaszok 2
Kedvelések 0
Megtekintések 13.2K
Értékelés 0
stanley szilvafaimon, eleg sok kis szilva meg van zsugorodva es kekul be ido nap elott erik be.a mellette levo lepotican ezta tunetet nem latom.Milyen betegseg ez? ha egyaltalan betegeseg?
A szilva gyümölcsnél is, mint az összes gyümölcsfélénél a termések növekedése alatt több hullámban történik a termésritkulás, a termések egy része növekedése leáll, gyakran összefonnyad, és ezzel egy időben mintha érni kezdene, beszínesedése is megindul. A zsugorodáson azt érti, hogy ráncos lesz és összetöpped? A károsodott szilva termésekben nincs kártevő? A gyümölcs húsa nem barna színű? Biztos diagnózis csak fénykép alapján adható.
·
8 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
A szilvafáknál a bábaszilva nevű betegség lépett fel: erre az jellemző, hogy a termés abnormális módon megnő, formátlan lesz, a bőrszövete megráncosodhat, a fertőzött termések lehullanak. Hűvös, csapadékos időben szokott járvány kialakulni. A betegséget a Taphrina pruni nevű gomba okozza. A gomba a fák kérgén telel át, ezért az őszi levélhullás és a rügypattanás közötti időben réz tartalmú lemosó permetezés indokolt. Rügypattanástól a virágszirmok hullásáig 3 alkalommal javasolt a permetezés. A következő szerek hatnak ellene: - III. forgalmi kategória: Score (difenokonazol), Tiosol Ca poliszulfid, - II. forgalmi kategória: Bravo, Delan, Folicur solo(tebukonazol), Tiuram Granuflow, Syllit 400 SC(dodine). A kórokozó életmódja nagyon hasonlít az őszibarack levélfodrosodás betegségéhez, mivel azzal rokon gomba okozza, ezért ellenük ugyanazok a gombaölő szerek hatásosak.
·
8 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post