By Pápai Zoltán on 2014. augusztus 26. Kedd
Posted in Minden más
Válaszok 2
Kedvelések 0
Megtekintések 22.7K
Értékelés 0
Tudja valaki hogyan lehet óriáspöfeteget termeszteni ! -Hogyan szárítsam ? -Milyen táptalajon teleltessem? -Milyen talajt és helyet keressek neki otthon és, vagy erdőben? Várom a szíves tanácsokat, válaszokat! Üdv!
Vadon növő gombák termesztésbe vonása nem egyszerű dolog, de meg lehet próbálni. Csehországi kutatóknak sikerült óriás pöfeteg gomba spórákat sterilezett táptalajon felszaporítani laboratóriumi körülmények között, majd szabadföldi területre kijuttatni. A 4 kisérleti területből csak egyen fejlődtek ki a termőtestek (a gombák) 4 év után. Türelmet igénylő kihívás. Angolszász honlapok adnak termesztési tanácsokat óriás pöfeteg termesztésére, amit röviden ismertetek: túlérett, belül barna színű gombatestet felvágva a spórákat ki kell áztatni esővízben, amibe natúr sót és melaszt kell adagolni. Ezek segítik a spórák csírázását. Az oldatot szobahőmérsékleten kell 24-48 óráig tartani, hogy a spórák csírázása meginduljon. Az oldatot olyan füves területre kell kiöntözni, ahol természetes módon is előfordul a gomba: napos, nyílt gyepes, erdőszéli területre. A "beoltott" területet 1-2 hétig nedvesen kell tartani a gomba megtelepedésének segítésére. Az e-bay.com honlapon árusítanak óriás pöfeteg gomba micéliumot (Giant puff ball fungi mushroom kit micelium spawn), tehát kereskedelmi forgalomban van, ukrajnai eredetű. Lehet, hogy biztosabb az eredmény, ha évente ugyanarra a helyre tér vissza gyűjteni, ahol már egyszer megtalálta. Ugyanis a talajban élő micéliuma, ha tovább is nő, de a közelben marad, és következő év(ek)ben újra fejleszti a gombatestet augusztus szeptember hónapokban. Feltéve, ha a gombagyűjtés alapszabályát betartotta: a tönköt úgy vágta le, hogy a talajban lévő gombamicélium nem sérült meg, a talajban maradt.
·
9 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Köszönöm a gazdag információt! Az írásom óta viszont a tavalyi elszórt spórák meghozták első terméseiket amelyek ugyan nem az óriás fajta termései de azért ezek is 8-10 cm átmérőre megnőttek és épp tegnap szüreteltem le. Nem gondoltam volna hogy a homokos sovány akácos-füves- szilvava alatt homokosi talaj sikert hoz. ! Pechemre épp költözöm, ezért új helyet kell találjak. :/ Augusztusban viszont találtam egy szép kézilabda és 1 nem sokkal de nagyobb példányt amely szárítása sikeres volt, így friss spórákkal fogok neki az új kísérletnek! Üdv Zoli
·
9 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post