By Vendég on 2013. január 13. Vasárnap
Posted in Minden más
Válaszok 4
Kedvelések 0
Megtekintések 10.7K
Értékelés 0
Birkákat tartok a gyümölcsösben és nagyon sok kukoricaszár marad meg ilyenkor télen utánuk. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt a gyümölcsfák tövébe szórva hasznos lenne e fáknak? Arra gondolok, hogy nehezebben száradna ki a talaj, rothadás közben pedig tápanyagokkal látná el őket. Viszont félek a penészgombától, hogy esetleg gyorsan kialakul és a fára terjed... Mit gondoltok?
Csak úgy egészben lenne leszórva, ahogy a birkák lerágják? Akkor azok öt évig nem bomlanának le, csak tele lenne a sok bottal a fák alja, abban bukdosna ember, állat. Összeaprítva viszont jó mulcs lenne, 10-15 cm vastagságban leszórva tartaná a nedvességet egy éven keresztül, utána meg lebomolva mint tápanyag szolgálna, főleg beforgatva.Kicsit ugyan levegőtlenné teszi a talajt, de ha a birkák bent járnak, annál rosszabb már nem lehet ilyen szempontból.A penészgombáktól nem kell félni, olyan gomba nem jellemző, ami mind az elszáradt kukoricát, mind az élő fát megtámadná.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
köszönöm! Ez nagyon hasznos válasz volt! Egyébként a fák körül szoktam rotálni... nem mélyen, csak éppen, hogy feltörjem a felső réteget, mert a birkák tényleg nagyon letapossák... cserébe viszont nincs gaz
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Mint már irták, felapritva nagyon hasznos lehet. Erre tökéletes megoldás az ágdaráló/komposztapritó. Gyümölcsöben amúgy is nagyon hasznos, mert kár elégetni a levágott ágrészeket, a fertőzésveszély figyelembevételével. Az AL-KO-nak van egy viszonylag jó teljesitményű komposztdarálója úgy 110-120 ezer forint körül, fogaskerekes kivitelben. Kisebb mennyiség esetén, vagy csak kizárólag a kukoricaszárra vonatkoztatva ennél lényegesen olcsóbb gépek is beszerezhetőek, 50 ezer Ft alatt. Döntés és pénztárca kérdése.Vizgazdálkodás szempontjából nagyon jó megoldás a mulcsozás, de akár komposztálhatjai is az egészet.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Köszönöm, nagyon hasznos válaszokat kaptam!Megpróbálom felaprítani valahogy és megy a fák alá mulcsnak, a maradék meg birka-, és tyúktrágyával a komposztba!Köszönöm szépen!
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post