By Vendég on 2011. május 16. Hétfő
Posted in Gyümölcs
Válaszok 4
Kedvelések 0
Megtekintések 21K
Értékelés 0
Kedves Kertbarátok! Tanácsért fordulnák hozzátok, mivel van egy szilvafám, aminek van egy különféle betegsége amire nem tudok rájönni (képeken látható, sötét zöld világos zöld árnyalatok vannak a leveleken, némely levéle egyik része fodrosodik is)! 4 éve ültettem és csak tavaly jelentkezett ez a betegség, levéltrágyával helyre tudtam hozni, de idén ez már valahogy nem igazán megy...mit tegyek? Ha netántán valaki tudna erre válaszolni örülnék neki! Előre is köszönöm!
Gyanús, hogy PPV (szilvahimlő, Sharka vírus), de a képek alapján nem merném egyértelműen kijelenteni. (Az alsó képen szereplő levél felső harmadában a középső értől balra vélek felfedezni a PPV-re jellemző foltot.) Megtenné, hogy a fonák felől a fény felé fordítva (hogy látszódjanak a foltok körvonalai) is készít egy képet. Tavaly a termésen tapasztalt bármilyen elváltozást?
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Én csak gyakorló kertész vagyok, meg kell várni a szakértők válaszát, de engem ez a mozaik vírusra emlékeztet.Ha pedig az, akkor meg kell semmisíteni a fát, bárhogy fáj is.Azokat a szerszámokat,amelyek a fához értek, fertőtleníteni kell. Ez a betegség fertőző,de gyakran a levéltetvek viszik egyik növényről a másikra.Szívből kívánom, hogy ne legyen igazam.
·
12 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
·
9 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Szilvahimlő betegségről van szó, annak tipikus levéltünetei a mozaikos levelek. A fertőzéstől a növény nem mentesíthető, élete végéig beteg lesz, és a rajta élő levéltetvek a többi csonthéjas gyümölcsfajokra is átviszik a vírus kórokozót. A sárgás klorótikus foltok erőssége az év folyamán változik, tavasszal a legerősebb, nyáron halványodik, de a kórokozó mindig ott él fában.Bizonyos fajtáknál a zöld szilvatermések érés előtt lepotyognak. Másoknál a termések beérnek, de gyakran lé nélküliek, savasak, alacsony cukortartalmúak. A többi fa érdekében a fát ki kell vágni mielőbb, helyére csonthájas gyümölcsfajt ne ültessen.
·
9 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post