Ami itt nincs kifejtve eléggé: mindenféle borban van metilalkohol, a legminőségibb fajtában is, a mennyiség a nem mindegy.Kevesebb van a fehérborokban, több a vörösborokban. A direkttermőkben meg még több, de nem úgy kell elképzelni, hogy tízszerese az európai vörösboroknak, hanem mondjuk másfélszerese, de ez is fajtafüggő, nagyon nagy különbségekkel.A házi feldolgozás is nagyon meg tudja lökni a metanoltartalmat.A mérgező hatás a napi adagoktól és az egyéni adottságoktól függ. Ahogy a dohányzásnál: akik 40-60 éves korukban tüdőrákot vagy gégerákot kapnak a dohányzástól, azokat nem nagyon boldogítja, hogy némely ellenállóbb szervezetű láncdohányost még 100 éves korában is úgy kell agyonverni, mert semmi baja.Ilyen formában sokan a metilalkoholt is jól bírják agysejttel, mások kevésbé.Nyilván, aki csak napi 1-2 decit iszik direkttermő-bort, annak ennyitől nemigen lehet komoly baja hosszú távon sem, a napi 1-2 liter már szétválogatja az emberiséget.A gyümölcsnek nincs semmi káros hatása, csak a magas pektintartalma miatt keletkező metilalkohol a mérgező. Meg persze az etilalkohol, azaz a normál alkohol is egy idegméreg, csak kevésbé veszélyes.A sötét színű szőlők, így az Othello is tartalmaznak egy rezveratrol nevű anyagot, amit rákellenes, vércukorcsökkentő, gyulladáscsökkentő, stb. hatása miatt nagyon szeretnek a természetgyógyászok.Direkttermőt, így Othellót is szabad a kertbe ültetni, szabad bort is csinálni belőle, sőt még piacra hordani is szabad mint gyümölcsöt, csak kizárólag árubort előállító ültetvényre vonatkozik a tilalom.