A hétvégén olvastam, hogy a bordói lé variációra a részszulfát semlegesíthető Na2CO3-al, ami a közönséges mosószóda (kb. 4-500 HUF/kg), nátrium karbonát. Ebben az esetben nem Cu(OH)2 képződik, hanem zöldeskék CuCO3, ami kisebb szemcséjű, és úgy hívják \"Burgundy lé\". Előnye, hogy kevésbé tömíti el a permtezőgép fúvókáját. Van, aki hallott erről? Állítólag ez is egy régi recept 1885 óta használják, és több előnye is van a bordói lével szemben. Receptet is találtam, de nem egységes a web irodalom. Egyik oldalon azonos tömegű rézszulfát és szóda keverékét ajánlják, máshol 50g rézszulfátra 60g szóda esik. Egy dologban közös mindenki, hogy 1%-os rézszulfát koncentrációt használnak.
Újdonság számomra, hogy a réznek nemcsak gombaölő és antibakteriális, de antivirális hatását is kimutatták. Érdekelne, hogy milyen vírus betegséget lehet esetleg megelőzni rézzel?