By Vendég on 2013. július 15. Hétfő
Posted in Gyümölcs
Válaszok 2
Kedvelések 0
Megtekintések 6.3K
Értékelés 0
Segítséget kérek. A Naspolyafám olyan mintha tűzelhalás támadta volna meg. Tanácsot kérek, hogy mi lehet az ok. Levelei össze sodródtak néhol leszáradt az egész ág. Gyümölcsei szürkés színűek. Megmenthető még a Fa?Vagy lehet ez monília? Várom szíves tanácsukat.
Monília inkább csonthéjasokra jellemző, ez talán tűzelhalás. De valóban, vagy pontosabb leírás, vagy fotó kellene ahhoz, hogy biztosra lehessen mondani.Ha ez nem sikerül, de pl. a gugli képkereső alapján bebizonyosodik a gyanú, akkor a legfontosabb a csonkolás. A legalsó száraz vagy beteg levél, ráncos kéreg alatt legalább 30, de inkább 40-50 cm-rel el kell vágni az ágat. A baktérium felülről halad lefelé, és már ahol nem látszódik, ott is lehet, ezért kell inkább lentebb vágni. (Ha a háncs sötét színű a vágásnál, akkor még lentebb kell menni.) Minden vágás után fertőtleníteni kell az ollót vagy fűrészt hipóval vagy rezes permetszerrel. (Rezet egyébként is érdemes a vágási felületre kenni egy ecsettel.)Igazi szer jelenleg nincs forgalomban tűzelhalás ellen, de próbálkozni azért lehet: Aliette, aztán egy nap múlva valami gyengébb réz, mondjuk, Cuproxat.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Ha képeket is mellékelne, könnyebben lehetne korrekt választ adni! Leírása túl rövid és nem elegendő a betegség megállapítására.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post