By Vendég on 2014. január 12. Vasárnap
Posted in Zöldség
Válaszok 2
Kedvelések 0
Megtekintések 13.6K
Értékelés 0
Kezdo kertesz vagyok.Kertben szeretnek paradicsomot termeszteni 1000[negyzet m]teruleten.Erre a feluletre szukseges palanta mennyiseget szeretnek nevelni folia- satorban. Futesi lehetosegem nincs.A foliasator meretei: 4.5x12[m]; magassaga 2.5[m]. Kerem a hozzaertok segitseget es hasznos tanacsat.
1000 nm paradicsom azért elég komoly vállalkozás egy kezdő kertész számára. Ez nem olyan dolog, mint 10 tő paradicsom, hogy ha tönkremegy véletlenül, akkor majd veszek a piacon.Nem úgy gondolom persze, hogy feltétlenül bukás lesz a dologból, hanem hogy egy kezdő nem veszi észre az esetleges problémákat az előjelekből, utána meg már késő lesz. (És problémák általában vannak.)De nem is a megtermelés a fő gond, hanem az eladás. Hogy mi lesz a megtermelt paradicsommal. Ki veszi meg, és ameddig el nem kel, addig hol lesz tárolva a leszedett termés.Nekem fólia alatti palántagyártásról nincs saját tapasztalatom, de bárki fog is válaszolni, azt tudnia kell, hogy mik az alapvető elképzelések: pl. gondolom, ládába lesz elvetve a mag, ezek a ládák elejétől kezdve csak a fólia alatt férnek el, vagy van valami nevelésre alkalmas fűtött hely a tűzdelésig? Utána ládába lesznek tűzdelve a palánták, vagy a fólia földjébe, vagy tápkockába, pohárba egyenként?Azt tudni kell, hogy a fűtetlen fóliában éjszaka csak 1-2 fokkal van melegebb, mint a szabadban, tehát ez nagyban befolyásolja a lehetőségeket, mert nagyon hideg időben nem nő a palánta, nagyon hidegben megfázhat, sőt kinti fagy esetén bent is megfagyhat.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves Kertbarát!A magvaknak lakásmeleg kell a kikeléshez, ezért célszerü a magvakat sekély edényben áttetsző fólia takarással elveteményezni; 4 leves korban egyenként átültetni (pohárba, pici cserépbe, fólia tömlőbe)biztositva az öntözőviz szabad elfolyását. Amikorra ezt el lehet végezni, addigra nagy valószinüséggel nem lesznek éjszakai fagyok és ki lehet vinni a fóliába a palántákat. Ha mégis lesznek fagyos éjszakák, fagy ellen kapható fátyolfóliával meg tudjuk védeni palántánkat.A magvetés helyigénye igen csekély, 2x2 cm-es távolságra célszerű vetni, palánta-korban már megnő a helyigény, 60x40 cm-es felületen fér el 40 db palánta. A magvetéskor már védeni kell a leendő növényt, ennek célszerű a neten utánanézni. Az előző kertbarát tanácsaval maximálisan egyet értek. Sikeres kertészkedést kivánok. Üdv!
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post