Üdvözlöm,jó lett volna egy kép a növényről.Igy csak találgatni lehet mi is lehet a növénye.Ha a levele zöld,a levélerek és a levélnyél pedig pirosas ,akkor lehet,hogy reberbara.ezt sokan dísznövénynek tartják,mert igen mutatós és könnyen nevelhető belőle csinos kis bokrocska,egyébként évelő növény.A levelei mérgezőek,de a levélnyélből készülhet kompót,szörp,dzsem,és párolva-cukrozva még pitetöltelék is!Mivel eléggé savanykás ízű sok cukrot kell hozzáadni.Párolásnál,főzésnél sok levet fog ereszteni,fűszerezni fahéjjal,vanílíával,gyömbérrel szokás.Hűtőben 4-5 napig állnak el a levélnyelek aztán már elég gusztustalan képet mutatnak, és a c-vitamin is elbomlik belőle.Elég macerás konyhakészre tisztítani mert,mint a spárgának úgy kell lefejteni a héjat a szárakról.A másik lehetőség ,hogy mángoldot kapott ami szintén évelő növény.Ennek a növénynek is van teljesen zöld és pirosas levélnyelű változata is. .Ha jól emlékszem a répafélék családjának tagja,ezért vastag fehér gyökeret ereszt Ez a beazonosításánál segítség lehet.Nincs mérgező része.A mángoldból kétféle változatot ismerek: a bordás mángoldot aminek levélnyele és erezete vastagabb,ezt spárgaként fogyasztjuk.A másik a levélmángold: ebből főzelék,köret vagy mártás készül.