By Vendég on 2013. július 03. Szerda
Posted in Növényvédelem
Válaszok 5
Kedvelések 0
Megtekintések 25.8K
Értékelés 0
Kedves Bálint gazda! Bár elég idős vagyok, kertészkedni nemrég kezdtem. A konyhakerti káposztát, karalábét,stb. tömegesen támadta meg valamilyen apró, fehér lepke. Már próbálkoztam az irtásával (Mospilan, Decis. Eddig különösebb eredmény nélkül. Megköszönöm, ha Ön, vagy valamelyik kertbarát használható tanácsot tudna adni.
A káposztalepke (Pieris brassicae) támadta meg a káposztaféléket. Sajnos 2-3 nemzedékes a káposztalepke ezért többször kell védekezni ellene. Amennyiben nem szeretne növényvédő szerre sok ezer forintot költeni, a megfelelő vetésváltás a megfelelő megoldás, amiből még haszna is lesz. 2-3 sor káposzta közé 1 sor zeller, paradicsom, vagy gyógy- és fűszernövények közül a kapor,zsálya,rozmaring ,menta, üröm hatásosan elűzi az említett káposzta lepkét.Hatásosan távol tartja a káposzta lepkét még az is ha - például folyton növő paradicsomunk van, annak mindig van zöldmunka igénye, ami annyit takar, hogy egyes hajtásokat leveleket el kell távolítani, az eltávolított hajtásokat kiszórjuk a káposztákra, bár ez csak pár napig véd!!! Továbbá feromon csapdákat is lehet használni, csak akkor nagyon oda kell figyelni az időzítésre. Hatásos szer a SpinTor 480 SC viszont ezt 7-14 naponta szabad használni.Másik hatásos szer a Karate Zeon.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Én az üvegházi molyetűre tippeltem volna a leirás alapján. A leveleket megrugdalva jó esetben felhőként szállnak fel, a levelek fonákjáról. Kiirtásuk elsősorban nagy álhatatosságot igényel és reménytelen. Próbálkozni azonban nem árt, mert siker esetén lesz a szezonban néhány örömteli pillanat, amikor hiányuk már szinte fizikai fájdalmat okoz. A Mospilán pl. jó szernek bizonyul, de nem árt szerkombinációban alkalmazni kitinszintézis gátlóval, pl Dimilin. A permetezéseket legalább három alkalommal meg kell ismételni és a kijuttatás közötti idő ne legyen három, max öt napnál több, mert úgy felesleges volt minden próbálkozás.Nemrég itt olvastam meglepődve, hogy valakinek paradicsomon is megjelentek. Nálam ezidáig csak a káposztaféléken szoktak megjelenni.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Csatoltam két képet. Hátha ez segít megkönnyíteni melyik lehet a két állatka közül.Az üvegházi molytetű: (paradicsomon is rajta van)http://www.hobbikert.hu/magazin/uveghazi-molytetu-vagy-liszteske.htmlKáposztalepke: (a lárvája csúnya károkat tud okozni.)http://www.orszagalbum.hu/kaposztalepkek-pieris-brassicae-_p_48168
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kiirtásuk elsősorban nagy álhatatosságot igényel és reménytelen.:)Ez így van.Pontosabban, ideiglenesen ki lehet irtani őket, de sokféle gyomon is ugyanilyen mértékben laknak, meg persze a szomszéd karalábéján, és hacsak nem permetezi le az ember az egész falut egyszerre, akkor a tökéletes irtás után pár nappal már megint lesznek újak.De azért mégiscsak érdemes próbálkozni az irtással/ritkítással, mert a növények legalább egy kis lélegzethez jutnak, és lesz egy hetük, amikor nőni is tudnak.És permetezéskor a felnőtteket pusztító szer meg a lárvákat pusztító kitinszintézis-gátló mellé jó sok tapadásfokozót kell keverni.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Tényleg. A tapadásfokozót rutinosan ki is felejtettem. A permetezőt meg a lehető legfinomabb porlasztásra célszerű állitani, hogy ne üljön meg cseppekben a permetlé, mert akkor gurul a levélről, hacsak nincs antigravitációs környezetben. Nálam valószinű, hogy azért nincs a parin, mert szerényen beérik a káposztafélékkel. Sok sikert a gyéritéshez.
·
10 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post