Kedves MártaElőször röviden csak annyit akartam válaszolni, hogy NEM. De mégsem ilyen egyszerű a dolog. A diófát évszázadokon át magról nevelték, egyrészt, mert az oltani nem olyan egyszerű mint például az almát, másrészt azért mert a dió nemesítéssel és fajtaválogatással nem nagyon foglalkoztak. Kis Jánosnak igaza van abban, hogy néhány népi bölcsesség, szólás, rigmus, vagy esetleg népdal (mivel fontos szerepe volt az emberek életében a diófának sok ilyen van) arra utal, hogy a magról vetett növény gyümölcse hasonlítani fog az elültetett dióra. Az általam ismert bölcsesség az, hogy az a diófa jó amit a varjak ültettek (mert ők a vékonyhéjú, könnyen bontható diókat választják). Mégis ismerve a növénynemesítés alapjait azt kell mondanom, hogy csak kevés esély van arra, hogy hasonló magokat nevelő fát kapjunk, mint amilyen magot ültettünk. Elképzelhetőnek tartom viszont, hogy bizonyos tulajdonságok (mint például a vékonyhéjúság) könnyebben átörökítődnek, mint mások.Visszatérve a diófáról szóló rigmusokra ezek igen gyakran céloznak arra is, hogy a magról ültetett diófa milyen későn fordul termőre, legalább 12-15 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy eldönthető legyen hasonlít-e az elültetett magra a szüretelt dió. Mivel az oltott diófa esetében ez első termés már az ültetés ötödik évében várható, és ráadásul, ha ismerjük a fajta tulajdonságait, akkor nem is zsákba macska, ezért én is az oltott diófa mellett voksolok (bár ez nem volt konkrétan a kérdés része).Sok sikert!