By Vendég on 2010. szeptember 23. Csütörtök
Posted in Pázsit, gyep
Válaszok 2
Kedvelések 0
Megtekintések 7.3K
Értékelés 0
Tisztelettel kérem, ha valaki a mechanikus(kitépés, kapálás) helyett tud valamilyen más megoldást, jelezze. 4 éves kertemben őrületesen elszaporodott ez a növény, a talaj természetesen homok, a kert közel 4000m2 ezen képtelenség nmről-nmre havonta végigmenni, és kikapálni. a fű évente 2-3x scott gyeptrágyával van kezelve, saját kútról automata öntözőrendszer locsol hajnalban és este. A gyerekek idén alig tudtak cipő-papucs nélkül rohangálni anélkül, hogy bele ne léptek volna valahol egy tüskébe, ami roppant kellemetlen érzés. Az USA-a déli államaiban igen elterjed ez a növény, biztos, h ott már van vmilyen vegyszeres megoldás a jelenség kezelésére (olvasgattam amerikai fórumokon) de vegyszer nevet még nem találtam. segítséget előre is köszönöm, hajnal zsolt
Szelektív gyomirtó szert nagy valószínűséggel nem fog találni. Ezek általában gyepben eluralkodó kétszikű gyomok ellen vannak kifejlesztve. Az átoktüske az egyszikűek családjába tartozik, mint a gyepet alkotó összes többi hasznos fűféle. Természetesen létezik egyszikűek ellen is gyomirtó, de ezzel nagyjából olyan eredményt érne el, mint egy totális gyomirtó szerrel.
·
13 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves Zsolt, Sokatmondó magyar neve van ennek a gyomnak. Mivel egyszikű növény így a gyepen használható szelektív gyomírókra és gyomirtót tartalmazó gyeptrágyára nem érzékeny. Viszont ha a gyep évente 3x is gyeptrágyázva, és rendszeresen öntözve van, akkor ez elég intenzív növekedést biztosít a gyepnek ahhoz, hogy legalább hetente 1x, de akár ötnaponta is közép- rövidre(2,5-3 cm) legyen nyírva. Úgy gondolom, hogy a rendszeres nyírást a gyom nem fogja jól elviselni, és nem lesz lehetősége sem a virágzásra, sem a magérlelésre. Főleg a május-augusztusi időszakban figyelni jobban oda erre, hiszen ha ekkor megakadályozzuk a fejlődését a későbbiekben már nem fog magot érlelni. Ha pedig sikerül megakadályozni a magérlelést, akkor ez már fél siker. Nem lesz kellemetlen „gyalogaknával „ tele a telek, és optimistán gondolkozva három év alatt, rendszeresen alkalmazva a nyírást, kifogy a talajból, az elmúlt években elhullatott mag.Tanácsom (szerencsémre) nem saját tapasztalatomon alapul, csupán egy ötlet figyelembe véve a növény életciklusát.Sok sikert!
·
13 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post