By Vendég on 2010. február 03. Szerda
Posted in Gyümölcs
Válaszok 12
Kedvelések 0
Megtekintések 7.6K
Értékelés 0
Hogy védekezhetek a kajszibarack elfagyásával, hallottam már füstölésről meg öntözésről, de hogy kell azt csinálni, mikor öntözzek vagy füstöljek, éjszaja is kell, és mi van ha öntözhéskor olyan hideg van hogy ráfagy a fákra Vagy van más megoldás is, gondolkoztam, hogy a kissebb fákra soliát rakok Köszönöm Antal Antal
Találtam, remélem segit: A kajszi fagyérzékenysége alapvetően déli származására vezethető vissza, de emellett még más tényezők is szerepet játszhatnak benne. A kajszi fagyérzékenysége alapvetően déli eredetére (Közép-Ázsia, Afganisztán, Irán Örményország, Törökország) vezethető vissza. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a mélynyugalmi állapota már január végén-február elején befejeződik. Ha ilyenkor enyhe az idő, akkor megindul a fák élettevékenysége, a rügyek duzzadni kezdenek. Ha az átmeneti enyhülést hideg idő követi, akkor a rügyek elfagyhatnak. A tavaszi fagyok pedig a virágbimbókat károsítják. A kajszi fagyérzékenységét az ún. gutaütés tovább fokozza. A betegséget valószínűleg egy baktérium (Pseudomonas syringae) és egy gombafaj (Leucostoma cincta ) összejátszása okozza. A kórokozók november elejétől márciusig fertőznek. Sebzéseken keresztül hatolnak a növény kambiumába és háncsszövetébe, ahol a cukortartalom ennek köszönhetően egyre alacsonyabb lesz. A hígabb cukoroldat magasabb hőmérsékleten fagy, s ez a jelenség a kajszi fagytűrését csökkenti. A baktérium sejtfalában lévő fehérjéknek jégmagképző szerepe van, ezért a fa szövetnedvében hamarabb indul be a fagyási folyamat, mint normális esetben. A kambium és a háncsszövet is elpusztul. A fa egy-egy ága, vagy a törzs károsodása esetén az egész fa elhal. Ezért fontos, hogy a kajszi metszését lehetőleg március végére, április elejére időzítsük és a sebeket előírás szerint kezeljük. Alternatív megoldásként zöldmetszést is végezhetünk.
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Köszönöm válaszát,igaz nem tudtam meg , hogy mivel védekezhetek, és persze olvastam nagyrészéről már az interneten, de volt pár dolog amit még nem hallottam, és hasznosítani tudok Köszönettel Kajtár Antal
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Itt ezen az oldalon is találtam erre választ: \"A védekezés a következőkben foglalható össze: * 1. Óvjuk a fákat a mechanikai sérülésektől. * 2. A fákat lehetőleg közvetlenül a virágzás előtt nyessük. * 3. A metszésnél használt eszközöket rendszeresen fertőtlenítsük. * 4. Tél végén lemosásszerűen permetezzük a fákat 2%-os bordói lével vagy ezzel azonos hatású más gombaölő szerrel. * 5. Gondosan végezzük el a sebek kezelését és ápolását Cellcid nevű balzsammal.\"
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Fagyérzékenységet csökkenti a jó káliumellátottság. Fagyvédő öntözést a leghidegebb órák-hajnal- előtt néhány órával érdemes kezdeni és az a jó,ha ráfagy a fára,így is szigetel.A szórófej fém legyen,hogy vezesse a hőt,mert a nem hővezető műanyag szórófejeken a lyuk befagy. A füstölés is lehetséges,de eléggé körülményes,nagyobb területnél esetleg érdemes.A nyíregyházi Agroker árul füstölőgépet. Mindkét fagyvédő megoldás néhány fokos fagynál használható eredményesen. A kajszit lehetőleg keleti lejtőre kell ültetni,hogy minél tovább maradjon nyugalmi időszakban és azért lejtőre-persze csak ,ha lehet-,mert onnan lefolyik a hideg levegő.
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves Mónika Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokat segít nekem, mivel most telepítettem 140 kajszifát, és minél többet szeretnék tudni, hogy óvhatom meg őket a betegségektől, ha olvassa még ezeket a leveleket szeretném még megkérdzni, hogy lehet borói lét készíteni, úgy hogy ként keverek hozzá, hallottam már hogy a ként hozzá kell főzni, de nem tudom pontosan hogy készül, nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget is Antal
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Köszönöm Gyula a választ, sokmindenben megerősített és persze újat is mondott a keleti telepítéssel, igaz csak oda tudtam telepíteni ahol vold földünk, xd Viszont szeretném öntől is megkérdezni, hogy tudna e segíteni, hogy lehet elkészíteni a bordói lét, már megvettem a rézgálicot és a kénport, de nem tudom hogy kell elkészíteni, a ként azt hallottam külön kell hozzáfőzni, ill lehet e mészhidrátot használni frissen oltott mész helyett válaszát előre is köszönöm Antal
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Bocsánat,hogy eddig nem jártam erre. Bordói lé készítése: én most is csinálok majd sokat.1 kg rézgálicot áztatok 50 liter vízben mondjuk harisnyában belelógatva,de tapasztalatom szerint mindegy,hogy bele van csak simán keverve,vagy harisnyában lógatva ázik.A harisnyás változatnál a hordók keresztül teszek egy karót és arra van rákötve a harisnya,benne az anyag. Az oltott ,,szalonnás\" mészből 1,65 kg-ot áztatok,vagy keverek ugyanezzel a módszerrel szintén 50 liter vízben.Felhasználáskor 1:1 arányban keverem a permetezőbe öntéskor.A ként kis mennyiségű adaggal keverési próübával fogom kipróbálni most én is .Ha nem tapad és kipermetezhető,akkor jó,viszont a felesleges környezetterhelés elkerülése okán -és pl a perzselés elkerülése miatt -okszerűen használnám a vegetációs időszakban.Magyarul,ha lisztharmat veszély és tünet van,akkor csak kénnel,ha csapadékosabb az idő,vagy pl szeretném a növény szöveteit is erősíteni ,akkor rezessel.
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
A kén felhasználása és keverése egy kicsit tévútra került ebben az eszmefuttatásban.Valószínű,hogy a mészkénléről van szó.Nem javaslom az elkészítését, mert eléggé macerás.Anno még nem volt kapható készen és szükségből készítették.Egyébként javaslom (nemcsak a kajszi termelőknek)az alapos utánaolvasást és több ismeret elsajátítását.Ez kezdődik a fajtaválasztással és folytatódik komplex növényvédelemmel (is)! Tisztelettel Hammo.
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
http://www.kenkft.hu/rezkenpor.html Azt nem írja,hogy hogyan kell használni.Lehet,hogy porozószer,amit abból gondolok,hogy akkora adagot ír és ,hogy azt írja,vízben nem oldható...A fene se tudja.Mondjuk az is érdekes,hogy miért ne lenne vízben keverhető....
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Köszönöm a sok segítő hozzászólást, nagyon sokat segítenek, a jövőre vonatkozóan is, a ként én ki tudtam permetezni, a bordói lével, de egy egész napot áztattam előtte, és melegvízbe kevergettem, de így is maradtak kissebb gombócok amik fennt maradtak a permetező rostáján, ill a permetezőnél nagyobb méretű szórófejet használtam vagyis alapba az volt rajta, mivel ezt már az apu többször javítgatta, így sikerült kipermeteznem, bár nem tudom hogy a kénport így kell e Antal
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Üdv. Én szabolcsi vagyok és ott rengeteg almafa volt./még néhol van is/ Arra emlékszem gyerek koromra, hogy amikor tudták másnap fagy lesz /miből azt nem tudom, talán nagyon csillagos égbolt miatt/ az almafa sorok közé száraz ágakat kukoricaszárat csomóba raktak és azt égették, füstöltek vele. Gondolom ha az almafára hatásos volt, talán a sárgabarackra beválik. Mi egyébként direkt későn érőt ültettünk.
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Üdv.Mindenkinek! Az én sárgabarack fám virágos hatásai/csak ezek a fán!/ virágzás után elszáradtak a virágokkal együtt.Tudna valaki erre magyarázatot adni? Szép napot Mindenkinek:Vigh Marcsi
·
15 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post