1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2011. szeptember 07. Szerda
  25 Válasz
  36.2K Megtekintés
Szeretném megtudni, hogy miért sárgul a filodendronom levele. Sok új levelet növeszt, de miután kifejlődik, pár napon belül elkezd sárgulni.
12 évvel ezelőtt
·
#10068
Válasz elfogadva
Kedves Bernadett! Okozhatja vízhiány, túlöntözés, magas hőmérséklet + száraz levegő, tápanyaghiány, vagy valamilyen megbetegedés. Sokkal többet tudnék segíteni, ha feltöltene egy fényképet, mert nem mindegy, milyen formában sárgulnak a levelek. Látatlanba tápanyaghiányra tippelek.
12 évvel ezelőtt
·
#10068
Válasz elfogadva
Kedves Bernadett! Okozhatja vízhiány, túlöntözés, magas hőmérséklet + száraz levegő, tápanyaghiány, vagy valamilyen megbetegedés. Sokkal többet tudnék segíteni, ha feltöltene egy fényképet, mert nem mindegy, milyen formában sárgulnak a levelek. Látatlanba tápanyaghiányra tippelek.
12 évvel ezelőtt
·
#10071
Kedves Hedus! Köszönöm válaszát, próbáltam én képet feltölteni, csak nem sikerült. Tápanyaghiányban nem szenvedett, mert bele volt szúrva tápoldat. Igyekszem képet feltenni, hátha most sikerül.
12 évvel ezelőtt
·
#10077
Ha nem sikerül, próbálja meg ide feltölteni: http://kepfeltoltes.hu/ és másolja be a kép linkjét! :-)
12 évvel ezelőtt
·
#10096
Kedves Bernadett! Örülök, hogy sikerült képet feltenni, mert így sokkal könnyebb segíteni. A megbetegedést kizárhatjuk, itt gondozási problémáról van szó.Először is, azt az ampulla tápoldatot én kivenném a földjéből és meg kellene próbálni átültetni, vagy óvatosan lekapirgálni a földet a gyökerekről kb. 15-20 cm mélységig, és jó minőségű, komposztos talajjal pótolni. A fényképen jól látszik, hogy a talajt már felélte a növény, a tápoldat hatására növeszti az új leveleket, de mégis hiánybetegsége van. Az élénkzöld erezet és a sárguló levelek egyértelműen vashiányra utalnak, ami gyakran előfordul, ha egy növény sokáig nincs átültetve és a mész kicsapódik a cserepén, földjén (a mész megköti a vasat, így az nem jut el a növényhez, hiába használ tápoldatot). Ha pálma homokos földben van, akkor magnéziumhiánya is lehet.Az eltávolított ampullát keverje el vízzel (kb. 5ml-t tegyen 1 literbe) és azzal permetezze a leveleket 2-3 naponta, amíg a talajcsere nem oldódik meg, utána heti 1 alkalommal permetezzen. Az átültetésre mindenképp szükség lenne, én nem várnám meg vele a tavaszt. Október végétől mindenféle tápoldatozást mellőzzön egészen áprilisig, és a locsolást is vegye vissza. Gazdaboltban lehet kapni vasoldat nevű tápoldatot, amivel télen is permetezheti a növényt (két hetente), viszont komplex műtrágyát ne használjon, mert serkenti a levelek növekedését, amik a fényhiánytól torzulhatnak.Bár elég lehangolóan néz ki a pálmája, ne keseredjen el, gyógyítható! :-) Mivel nehézkes az átültetést megoldani, a jövőben öntözze esővízzel, vagy forralt és lehűtött csapvízzel, hogy minél tovább bírja ugyanabban a földben tartani. Amikor egyszerűen elfogy a virágföld a cserépből, mindenképp pótolni kell.
12 évvel ezelőtt
·
#10106
Kedves Hedus! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. A tápoldatot már el is távolítottam. Az átültetést terveztem még most ősszel, csak a virágtartó lécei között kibújtak a léggyökerek. Utánanéztem a kezelésének, de valahol azt írják, hogy nem szabad levágni őket, valahol pedig azt, hogy ne vágjuk le, de ha mégis levágjuk, attól nem lesz semmi baja a növénynek. Másképp nem tudom átültetni, csak ha levágom őket. És félek, hogy elpusztul.Nagymamámtól kaptam a virágot, Ő minden tavasszal kiültette virágoskertbe, most egy lakótelepi lakásban él, erre sajnos nincs lehetőség. A léggyökerekkel kapcsolatban tud-e segíteni? Válaszát előre is köszönöm.
12 évvel ezelőtt
·
#10107
Nekem is van egy könnyező pálmám és pár éve egy baleset (költözés) során megsérült 2 léggyökere, amiket utána levágtam, bekentem fasebbel és szépen begyógyultak. Szerintem elég szívós növény, nem lesz tőle semmi baja, de valamivel zárja le a keletkező sebet, ha mással nem, szórja be fahajjal, az fertőtlenít. :-)Mivel fa dézsában van, lehet, hogy a gyökerek hozzánőttek az edényhez, azt se lehet máshogy megoldani... Arra kell törekedni, hogy minél több gyökere maradjon.Még annyit tudok javasolni, hogy jó minőségű C típusú földet válasszon, rostálja ki belőle a nagyobb darabokat, hogy finom földet kapjon, és a permetezéskor vigyázzon a falra! Ez a pálma akkor érzi jól magát, ha könnyezik (vagyis a levelei szélén vízcseppeket választ ki). Remélem, tavaszra jobban lesz. ;-) Még az ültetéshez azt tudom javasolni, hogy vigyék ki a lakásból, alaposan öntözzék be, és utána vegyék ki a dézsából, mert vizesen kevésbé sérülékenyek a gyökerek.
12 évvel ezelőtt
·
#10122
Kedves Hedus! Nagyon köszönöm a segítségét, és a jó tanáncsokat. Remélem sikerül meggyógyítani a filodendront. :-)
12 évvel ezelőtt
·
#10125
Kedves Bernadett! Örülök, hogy segíthettem, majd írjon, ha valami változik a növényen, remélem magához fog térni! :-)
12 évvel ezelőtt
·
#11239
Kedves Bernadett! Sikerült az átültetés? Hogy van a filodendron?
12 évvel ezelőtt
·
#11245
Kedves Hedus!Először is köszönöm az érdeklődését. Megtörtént az átültetés, viszont a telet nem jól viselte. Ledobálta a leveleit, tele lett muslicával a földje. Gondoltam, ez már a vég. Nagyon meg is haragudtam rá, és kitettem a tél közepén az erkélyünkre. Aztán mégis megsajnáltam, és visszahoztam. Most megemberelte magát :-) és már 4 új hajtás van rajta, szépen fejlődnek a levelei. Remélem most már nem lesz vele probléma, bár a muslicák biztos nem jelentenek jót. Ha ezzel kapcsolatban is van jó tanácsa, szívesen meghallgatom.Készítettem néhány képet is, most így néz ki.http://kepfeltoltes.hu/120315/K___169_p_003_2__www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/120315/K___169_p_004_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/120315/K___169_p_005_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpgKöszönöm a segítségét!Detti
12 évvel ezelőtt
·
#11226
Kedves Bernadett! Azok a kis muslincák valójában tőzeglegyek, és azon felül, hogy bosszantóak, a lárváik korhadt növényi részekkel táplálkoznak. Valószínűleg fertőzött volt a virágföld, vagy egy új növénnyel vitte be a lakásba, ez sajnos előfordul. Dimilin 25 WP-vel kellene beöntözni a növényt, mivel nagy cserépben van, 1 grammot kellene elkeverni az öntözővízben és hetente megismételni a kezelést. Ha van másik növény is a lakásban, akkor azokat se ártana meglocsolni, de kisebb dózisban. A túlságosan nedves föld kedvez a lárváknak, szóval óvatosan locsolja, de nem kell kiszárítani se. Egyébként a filodendron egész szépen magához tért, szerintem teljesen fel fog épülni. Ha végképp megharagszik rá, inkább küldje el nekem, de ne dobja ki! :)
12 évvel ezelőtt
·
#11248
Kedves Hedus!Olvastam már én is az oldalon, hogy ezek valóban tőzelglegyek lehetnek, meg is vásároltam a DIMILIN 25 WP-t, viszont azt is olvastam valahol, hogy lakásban nem ajánlatos használni a szert. Így aztán télen nem tartottam jó ötletnek a permetezést. Egyébként az összes növényemen muslincák telepedtek. Ön szerint öntözhetem őket lakásban is?Ha valóban a virágföld volt fertőzött, akkor valószínű, hogy az tette tönkre a többi növényt is. Meg lehet őket menteni ezzel szerre, vagy átültetés lesz szükséges?
12 évvel ezelőtt
·
#11249
Kedves Bernadett! Igazság szerint én tavasszal, átültetés után, kint szoktam vele belocsolni a növényeket megelőzésképp, mert már én is jártam úgy, hogy a virágföld fertőzött volt. (Utána még az orchideáim is megfertőződtek, közel 40 tő. Nagyon örültem neki.) Viszont, ha jön egy esti fagy, visszapakolom a növényeket a házba, akár beöntöztem őket, akár nem. Még nem volt belőle semmi gond, és ha megfelelően adagolja, megszűnik a probléma. Arra kell figyelni, hogy a permet ne kerüljön ivóvízhálózatba, illetve ha van kisgyerek is a családban, akkor ne játsszon a növényekkel az utolsó kezelést követően még 2-3 hétig.
10 évvel ezelőtt
·
#16016
Kedves Hedus, nagyon tetszenek a profi válaszai. Kérem segítsen nekem is ha tud!Az én filom levelei is sárgulnak, lehet hogy nagyon lelkes voltam az ünnepek alatt és több vizet kapott mint szokott, ez már máskori is előfordult, de ennyi levele még sose sárgult egyszerre. És lehet hogy 2-3 héttel később sárgulnak csak? Csatolok képet is. http://kepfeltoltes.hu/view/140129/Filo_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/140129/Filo_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/view/140129/Filo_3_www.kepfeltoltes.hu_.jpgElőrre is köszönöm válaszát!Andrea
10 évvel ezelőtt
·
#16039
Ez valami gyökérpusztulás-szerűségnek néz ki. A vizet elvileg elég jól bírja, nem kapott esetleg túl sok tápoldatot mostanában?
10 évvel ezelőtt
·
#16041
Kedves Andrea! A könnyezőpálmák nagyon gyorsan reagálnak a tápanyaghiányra, mégpedig úgy, hogy ha új levelek jelennek meg, az alsók elkezdenek sárgulni, majd leszáradnak. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a növény is vashiányos, de az biztos, hogy valamilyen hiánybetegsége van, ezért érdemes lenne a mostani tápoldatot lecserélni valami másra, amiben mikroelemek is vannak. Tehát nem csak a hagyományos nitrogén, foszfor, kálium, hanem vas, cink, réz, mangán, bór, stb. is kell a növénynek. A leggyorsabban levélen keresztül tudja felszívni a növény, ha ez megoldható, akkor keverje el a tápoldatot vízzel és permetezze le a leveleit, legalább 3-szor, 10 naponta. Attól el kell hogy múljon a tápanyaghiány. Ha régen volt átültetve, nem ártana tavasszal nekigyürkőzni, vagy legalább részlegesen kicserélni a földjét.
10 évvel ezelőtt
·
#16042
Hiánybetegségnél szerintem egyenként sárgulnának a levelek, nem egyszerre több.Ez inkább valami akutabb dologra utal.
10 évvel ezelőtt
·
#16050
Kedves Hedus, Kedves Gyöngyössy,A túlzott vagy nem megfelelő tápanyag nem igazán lehet gond, ugyanis nem kapnak tápoldataot, vagy csak nagyon ritkán, utoljára talán októberben. 6-7 éve van ebben a cserépben, ugyanabban a földben, ami a cserép feléig volt feltöltve, alkalmanként (ritkán) tápoldattal tuningoltam. Tavaly tavasszal kapott +15cm friss földet a korábbi tetejére. Gondoltam igy megint elleszünk egy jó darabig.Az lehetséges, hogy egyszer ráöntöttem azt a vizet amiben elötte az orchideát áztattam, ez max 1 liter lehet, ez okozhat ekkora gondot? Most már 6 levél tök sárga és még 2-3 másikon vannak sárguló részek :sad: mindez az elmúl kb.3 hétben alakult ki.Megoldás lehet az ha levágom a még ép részeket is kigyökereztetem? Jelenlegi formájában amúgy is kezd gondot okozni a nagysága és stabil kitámasztás megoldása. Tudom nem a legideálisabb időpont most gyökereztetni.... Viszont nem szeretném ha kipusztulna.Nagyon hálás vagyok a segítségükért!!
10 évvel ezelőtt
·
#16051
[quote name=Andrea]A túlzott, vagy nem megfelelő tápanyag nem igazán lehet gond, ugyanis nem kapnak tápoldataot, vagy csak nagyon ritkán, utoljára talán októberben. 6-7 éve van ebben a cserépben, ugyanabban a földben, ami a cserép feléig volt feltöltve, alkalmanként (ritkán) tápoldattal tuningoltam. Kedves Andrea! Kérlek, olvasd el még egyszer a hozzászólásomat, mert én pont az ellenkezőjét írtam, mint Gyöngyössy, szerintem csak tápanyaghiányról van szó. Én feltételeztem, hogy legalább egy alap tápoldatot kap, de mivel semmit sem és átültetve sem volt elég rég, nagyon kézenfekvő, hogy ez a baja. Vegyél neki levéldísznövény tápoldatot és permetezd le a hígított oldattal. Ha szeretnéd, tavasszal szétnyirbálhatod és adhatsz belőle a rokonoknak, barátoknak, de szerintem nem szükséges, csak ha már nagyon felkopaszodott az alja, és neked nem tetszik.
  • Oldal :
  • 1
  • 2
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére