Sziasztok! Évek óta minden télen csinálok savanyúkáposztát és mindig nagy finom szokott lenni. 2-3% sóval csinálom (ennyit ír minden recept). Decemberben viszont valamiért túl sós lett. 3% sót tettem bele, a 12 kg tiszta, legyalult káposztához 36 dkg-ot. Olyan sós lett, mint a fene! Nem értem miért.
Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy most először asztali sóval csináltam, nem pedig a finomított, jódozott sóval, amivel szoktam. Lehet, hogy az asztali só erősebben sóz?
Ma megint csináltam, de szándékosan csak 2% sóval. 16 kg káposztához raktam 32 dkg asztali sót. Igaz nem érett még össze és nem is oldódott fel teljesen a só, de megkóstoltam a levét és iszonyú sós lett megint! Pedig egyharmaddal kevesebbet tettem bele, mint decemberben! Mindössze 2%-ot, azaz kilónként 2 dekát. Mit ronthattam el? Egyszerűen nem értem...