Kedves István, Mindezidáig nem akartam reagálni kérdésére, hiszen úgy gondolom egy ilyen dolgot megválaszolni sokkal inkább az ön állapotát és életvitelét ismerő szakorvos feladata mintsem a kertészeké. Általánosságban elmondható, hogy minden magas keményítő és szénhidrát tartalmú zöldség és gyümölcs kerülendő (krumpli, kukorica, sárgarépa, pasztinák, zöldborsó, eper, szőlő, banán, mangó, dinnye… ) Bizonyos gyümölcsök, mint például az alma, őszi barack, grapefruit elővigyázatsággal, kisebb adagokba felosztva fogyaszthatóak, és fontos szerepet játszanak a megfelelő mennyiságű rost bevitelében. Ugyanez vonatkozik -a fentiek kivételével- a többi zöldségre. A káposztafélék (főképpen brokkoli), levélzöldségek (spenót, saláta, mángold) halványított zeller, retek, uborka, az alacsony szénhidrát és magas rostanyag tartalom miatt, na meg a nem utolsó sorban, mint vitamin és ásványanyag forrás, egyenesen ajánlottak. Természetesen amint azt már írtam az, hogy miből, mennyit és hányszor az egyénenként változhat, és az ön esete is jelzi, hogy egy olyan zöldség mint a paradicsom - amit leírások nem sorolnak a kerülendő zöldségek közé- is komoly problémát okozhat. Ezen kívül van három olyan zöldség amire fel szeretném hívni a figyelmét. Válaszomat miattuk fogalmaztam meg. Ez a hármas a hagyma, fokhagyma, és csicsóka. Részletezni nem fogom egyiknek sem a jótékony tulajdonságát, de kiemelném a három közül a csicsókát, amelynek egyre nagyobb szerep jut a cukorbetegek diétájában az utóbbi időben , sőt egyes internetes oldalakon már mint gyógyhatású növényt említik (cukorbetegség kezelésére). Termesztése nagyon egyszerű, (jelen honlapon is több cikk foglalkozik vele) elkészítése, pedig a szakács fantáziájára van bízva.Sok Sikert!