Hát az enyém azért, mert még nem oltottam be...
De szerencsére van, amit már igen, s az terem, szeretjük. Imádom.
Üdvözletem s nagy Tiszteletem Grosz Tamás,
gondoltam nem indítok újabb fórumot, inkább itt kérdezek.
Ami fontos lenne számomra, az a csonthéjasok,
azon belül is a cseresznye (kedvencünk!) oltása.
Kíváncsi lennék a véleményére, mivel azt írja Önök felé van belőlük sok.
Akkor bizonyára oltók is többen vannak arrafelé.
Magam kb. 25 éve kezdtem oltást tanulni, nem nehéz, főleg a héj alá módszer.
Csakis így oltottam, volt 15-17 év kihagyásom, nem vagyok profi, afféle házi amatőr, csak magunknak.
Alma, körte mindig sikerül, csonthéjasok csupán néha, s ezért sokat ültetek, legyen bőven alany,
sőt erdőszéleken is beoltom.
Körülbelül 38-40 vadcseresznyefám áll készenlétben,
ősszel lettek átültetve a siker érdekében.
A fő gond, mint tudjuk, az alany és a vessző különbözősége.
A fák már beindultak, vagyis hajt s nemsokára virágzik, az alany törzse viszont későn adja fel a kérget.
Az oltóvesszőt már leszedtem, különféle helyeken várják reménybeli beteljesedésüket.
Hűtőszekrényben, krumpliba szúrva, nedves hideg pincében vízben, zacskókban. Almafák már szépen feladják a kérgüket, a cseresznye jó későn fogja.
Az ország egyik leghidegebb helyén lakunk, a Mátra északi oldalán.
Gondosan ügyelek a részletekre, tudom, hogy az oltó bicskának borotva élesnek kell lennie.
Egyetlen jól irányzott metszés a legjobb.
Miután ragasztószalaggal jól lezártam, nylonzacskót húzok rá, jobban megered a melegházhatás miatt. Levételkor kell csak ügyelni, nehogy megégjen a Naptól.
A gond, hogy van egy cseresznyefajtánk,
amit még nagyapám hozott valahonnan 1955-60 között,
nagy szemű, s a legjobb ízű amivel életem során találkoztam.
Be sem tudom azonosítani.
Szeretnék róla minél előbb oltani.
Beteg a fa, 1985-ben lett oltva, nem erőteljes növekedésű fajta.
Koronája szabálytalan növekedésű.
Még az \"öreg\" fa amely szerencsére megvan egészségesebb mint a fiatal.
Azon azonban nincsenek oltógallyak, csak termősek.
Így a fiatalról jócskán szedtem, s belerakom mindet az alanyokba.
Tavaly már próbáltam, sajnos nem sikerült.
Régen oltottam már ringlószilvát, az megfogta hasonló módszerrel.
Fehér ringló és hatalmas későbbi vörös.
Viszont manapság az időjárás jól bekavar, előbb indul minden.
Nálunk meg várható hamarosan a hideg megjövetele.
Tehát a gond főleg a közös nevezőre hozása a két résznek, hogy így mondjam.
Trükköket várnék ill. kérnék Öntől vagy a helyiektől, barátaitól.
A gyümölcskertészek nagyüzemben oltanak, ők nem engedhetnek meg maguknak olyat h. nem sikerül.
Gyökérkoronába oltanak, azt hallottam.
Mi itt hagyományosan feljebb, a törzsbe.
Aki tudott itt helyileg 1-2 ember régen, annak így is sikerült, s azokból 50-60 éves hatalmas fák lettek, bőven termők.
Nem hiszem, hogy ebben lenne hát a kudarc oka.
De akkor miben? Az időzítésben és a két rész különbözőségében.
A kertészek hormonnal is kezelhetik, én azt házilag nem tudom megoldani.
Gyökérkoronát majd megpróbálom, s nem biztos h. vad alanynál jó.
Magoncokat nevelni sem tudok s ugye idő stb, jó nekem a vadcseresznye is.
Gondoltam már az ék alakú és a hasított oltásra, még tanulni kell.
Aki először megmutatta nekem, héj alá oltotta s neki mind megfogta.
Tőle tudom amit fentebb írtam. Sajnos ő már nem a földön él velünk.
Az egyik kérdésem tehát ilyen oltás sikeresebbé tétele lenne,
ha vannak trükkjeik és ötleteik, kérnénk osszák meg velünk.
A kertészeknek mi nem leszünk konkurrencia, nem olyan egyszerű ez, h. mindenki meg tudja csinálni. 2-3 ember volt régen is egy-egy faluban.
(Almát és körtét bárki olthat magának szórakozásból is.)
A másik, h. mi a hivatalos neve annak a fekete nagyon ízletes közepes méretű cseresznyemeggynek, amit mi erre Eger környékén Szomolyainak ismerünk.
Ezen kívül érdekelnének még korai ugyanakkor ízletesebb fajták (van egy, a fája olyan mint a szomorúfűz, lefelé nőnek az ágai, ennek sem tudom a nevét).
A kedvencünk pedig a kimondottan késői hatalmas mézédes, vagy a feketére érő típusok.
Tudna ajánlani neveket, infókat? Olyat kedvelünk, amit a kukacok is.
Ősszel vásárolnánk többet ezen fajtákból ha tudnánk hol és főleg milyet.
Most pedig megyek ásni.
Szép tavaszt, csodás májust,
bő termést, jó egészséget,
Üdvözlettel,
Ádám