Lehet, hogy tönkre ment, de abban szinte biztos vagyok, hogy nem ezért. Eleve nem vagyok hive a gyakori tápoldatozásnak, de ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Most, hogy igy a kérdés felvetődött, szúrópróba szerüen megnéztem két tápoldat összetevőit.
Fito muskátli tápoldat: NPK 6:6:12 Ezen kivül nyomelemeket molibdént és cinket tartalmaz.
Vitaflóra citrus tápoldat: 6.2: 6.8 : 10,9 nyomelemet nem sorol fel, de nem ártana, ha vasat és magnéziumot tartalmazna még.
A fentiekből kiderül, hogy lényegi eltérés nincs a két tápoldat között makroelemek arányát tekintve. A tized pontosságot értelmezni sem tudom. Az még lehetséges lenne, hogy a két oldat ph tekintetében lényegesen eltér, de ez sem valószinű, mert mind a muskátli, mind a citrusok az enyhén savas közegben érzik jól magukat, tehát a probléma gyökere ez sem lehet. Az inkriminált esetben sem arról van szó, hogy túl tömény oldat érte a gyökérzetet, tehát ez is kizárható. Azt meg ne mondja senki, hogy a növények tized pontossággal igénylik az arányokat, mert akkor a bolygónk sivatag lenne szinte mindenhol, ahol a felvehető tápanyagok aránya nem igazodik tizedes pontossággal a növény igényeihez, vagy ph-hoz. A nyomelemek sem nyirják ki, igy a magam részéről elvetném azt az álláspontot, hogy a muskátli tápoldat miatt lett öngyilkos a citrus. A két tápoldat gyakorlatilag igy megegyező összetételű.