Én is most rendeltem ebből a különleges gyümölcstermőből, így tapasztalatom nincs, ám előtte a szakirodalmat átforgatva Szabó Lajos könyvében olvastam: a hagyományos papaya - mint trópusi gyümölcs - nem bírja se a fagyokat, se a nagyobb lehűlést, már plusz 12 fok alatt is károsodhatnak a föld feletti részek. A hegyi papaya (C. pentagona) ennek egy hidegtűrőbb változata, így a mediterránumban is teremszthető, de a fagyokat ez sem bírja, ám világos télikertben - örökzöld! - képes áttelelni. Pince vagy spájz nem a legjobb megoldás szerintem, ám egy kevésbé fűtött, de ablakos helyiségben biztos áttelel károsodás nélkül. Azt írják még, hogy nagyon szapora, gyorsan nő, és ha nem éri fagykár akár a harmadik évtől hozhat partenokarp termést. (A hagyományos papaya viszont kétlaki, kell a termő mellé porzófajta is.) Remélem tudtam valamit segíteni, bár, mint írtam, én is csak ezután szerzek gyakorlati tapasztalatot a hegyi papaya neveléséből.