By Vendég on 2012. szeptember 24. Hétfő
Posted in Zöldség
Válaszok 8
Kedvelések 0
Megtekintések 10.4K
Értékelés 0
Üdv mindenkinek! Valaki legyen olyan kedves, határolja már be az őszön belül azt az időszakot, amikor érdemes fát illetve szőlőt ültetni. Figyelembe véve az ez évi időjárást, illetve a kései meleg időket, október eleje, közepe megfelelő lenne? illetve fajtát tekintve van még valami időbeli kritérium? A facsemete mandula/budatétényi 1/ lenne(sajnos a tavaszi ültetés a nyári melegben elhalálozott), a szőlő pedig Jupiter, Léna, Suvenir (attól függően, hogy melyiket kapom meg a boltban) Előre is köszönöm a segítséget!
Kedves Péter!Általános szabály,hogy termő növényeket gy.fákat ,szőlőt,ribizlit stb. azért ültetünk ősszel,mert igy nyerünk egy évet.Egy gyümölcsfa,vagy mundjuk mandula fa4 év alatt fordul termőre.De őszi telepítésnél ez csak 3 év!És sokkal kissebb a kiszáradás veszélye is.Mert még a facsemetéket is öntözni kell.A választott növény fajtája az ami meghatározható,ezt ültetési idővel nem lehet befojásolni.Pl:az almafajták érsi ideje adott,mert vannak amik junius elején érnek,de van olyan fajta ami csak julius végén.Függetlenül attól,hogy tavasszal vagy ősszel ültettük el őket.Őszi telepítésre szeptember vége-október közepe igen jó,hiszen időt kell hagyni a megeredésre is,még a fagyos idő beálta elött,mert a minuszokban a fák ugye alszanak./a szőlő is/Telepítéskor végezzük a metszést is,mert evvel határozzuk meg kialakítandó korona formáját,illetve szőlőnél a müvelés módját.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Szép napot mindenkinek:) Segítséget kérnék azzal kapcsolatban,hogy egy viszonylag hidegebb,Sopron környéki telekre milyen gyümölcsfákat ültethetnék,mikor lenne az ültetés a legoptimálisabb időben(bár a fórumot olvasva úgy tűnik mostanában)....Bármilyen jótanácsot szívesen fogadok,nagyon kezdő kertész vagyok:) Előre is köszönöm!
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Hidegebb telekre?Milyen fekvésű a telek-legjobb lenne egy déli-?Fagyzúgos a terület?Árnyékos völgyes helyen fekszik,vagy inkább lankás napsütéses a telek?Azért kell jól megválasztani a fa fajtáját,mert semmi értelme,ha olyat ültetünk,ami csak vegetál,de nem nem igazán terem,mert sanyarúak a körülmények.Lesni is lehet,ha a szomszédoknak vannak gyüm.fái,mellyek azok amik szépek.Úgy nagy általánosságban:az alma ,körte jól viseli a hűvössebb vidékeket is,a meggy és a cseresznye is,de ők ketten viszonylag korán virágoznak ezért magassabb fekvésű helyen célszerű telepíteni őket./a völgyekben árnyékban hideggebb van,jobban elfagyhatnak a rügyek/.A szilva hideg helyen is jól érzi magát,sík vagy lejtős kertek alsó részében is akár.A kajszi igen érzékeny a hőmérsékletre,és mivel a mandulával karölteve a legkorábbi virágzó gyüm.fa igy a legérzékenyebb a tavaszi fagyokra is.Általában a telek legmagassabb részébe telepítik:régebben a déli fekvést ajánlották,mert az volt a legmelegebb,de-pont a fagyérzékenység miatt-ma inkább az észak ,északkeleti lejtőket alkalmazzák.Mondjuk a hideg telkeken.Az őszibarack nagyon hő-és fényigényes ezért magasabb fekvésbe,dél-délnyugati lejtőkön célszerű telepíteni. A dió szinte mindenhol szóbajöhet,bár a tavaszi fagyokat ő sem szereti. Mandulafát magassabb fekvésbe,úgy mint a kajszit.A ribizkét fagyzúgos helyek kivételével bárhová ültethetünk./feketeribizlit is/A málnának is jó a hűvös telek.Ha nem direkt árnyékba ülteti még a tüskétlenszeder is szóbajöhet.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Sziasztok! Engem a téli fűszernövény ültetés, termesztés érdekelne. Ti milyen fűszernövényeket ajánlotok és milyen módszerrel álljak neki? Már többet hallottam, de ahogy olvastam a fórumon, itt vannak igazán szakértők is! Minden tanácsot szívesen fogadok! Köszönöm.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
A szeptemberi faültetést korainak tartom, mert beszerzésük általában gondba ütközik. A szabadgyökerű fákat október 12. után kezdik el kitermelni, igy a faiskolákban elötte nagyon nem találkozhatunk velük. A nem szabadgyökrüek meg bármikor ültethetőek, igy az meg tök mind1. Őszintén szólva azt sem értem, hogy az őszi telepitéssel miért nyerünk egy évet. Ezen most sokat gondolkodtam. Késő ősszel kitermelik a csemetéket és visszarakják a földbe csak máshol, megint máshol vermelik és csak tavasszal ültetik el. Vannak fák, melyeknél kifejezetten a tavaszi ültetést javasolják, pl őszibarack Azzal, hogy ősszel ültetjük el, szerintem csak annyit nyerünk, hogy még a vegetációs időszak végén van némi gyökérképződés és télen a téli csapadék hatására jobban a gyökerekhez tömödik a föld, tavasszal már készen áll a fánk a növekedésre és nem a vegetáció kezdetén vegzáljuk őket. Egyes elvetemült állitások szerint az őszi telepitésnél nem olyan fontos a viz, mint a tavaszinál. Nem tudom és erre utaló szakirodalom sem jut eszembe, a gyakorlatban meg nem figyeltem meg és nagyon nincs is mit összehasonlitanom, mert ősszel szoktam telepiteni. Tényleg egy évvel korábban termőre fordul?
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Saját magam szaporítom a tüskétlen szedret és a ribizliket is,ezek beszerzése nem gond.Ezeket bizony már szept. közepén,végén berakom új helyükre.Október közepén már hozzáférhetőek a szab.gyökerű csemeték,ha pótolnom kell,max október végéig megteszem.Nálam ezt szinte mindig villámcsapás miatt kell megtennem.Késöbb már nincs rá időm,mert rengeteg mással kell foglalkoznom.Fólia alatti zöldhagymám,spenótom,salátám szedése,tisztítása,értékesítése.Répám,pasztinákom,céklám felszedése,tisztítása,értékesítése.Káposzta savanyítása,dióm szedése,értékesítése.És örök szerelmem a sütőtök felszedése,értékesítése. Trágyázás/tavaly ősszel beszerzett +az új adag beszerzése,amit 1 évig pihentetek,/talajmunkák, metszések,utolsó idei permetezésem.Az időjárás mindig beleköp a dolgomba,és ha nem tartok be egy szigorú menetrendet,sosem érek a végére.Gépekkel csak a kampányszerű talajmunkákat végeztetem el,egyébként két legjobb barátomra a bal és a jobb kezemre hagyatkozom.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Kedves fórumozók! Én novicsentó új vagyok itt, de érdeklődve olvastam az eddigi hozzászólásokat, bár még közel sem értem a végéhez. Azt szeretném kérdezni, bár lehet, hogy már nem is aktuális, hogy tényleg egy évet tudunk nyerni akkor, ha ősszel telepitjük a gyümiket? Kinek, mi a véleménye, mert itt azért kétségek is merültek fel, ha jól értelmeztem. Kérem mindenki, akinek van véleménye irja meg. Ebben az esetben akkor várjam meg a következő őszt és akkor ültessem el őket, vagy akkor várjam a tavaszt. Egyáltalán hogyan járok jobban?
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
Hát Árpád,mint látja ahány ember,annyi vélemény.De tény,hogy vannak akik -a kajszi és az őszibarack -kivételével sokkal szívesebben ültetik csemetéiket ősszel.A jobb gyökeresedés és a biztosabb eredés miatt.Sok szakkönyv tanácsolja ezt,és sok tapasztalt kertész is,és annak idején én is ezt tanultam,hallottam tanáraimtól:ha ősszel telepítünk nyerünk egy évet!De kézzelfogható tételes listával -hogy miért nyerünk igy egy évet-nem szolgálhatok.Egyébként az őszi ültetés csak a szabadgyökerű fákra vonatkozik.
·
11 évvel ezelőtt
·
0 Kedvelések
·
0 Értékelés
·
0 Kommentek
·
View Full Post