Sejtettem, hogy valami ilyen huncutság van a dologban.A magokra visszatérve. Pl. borsó jó eséllyel indul. A csirázás első fázisában a mag vizet vesz fel a környezetéből, megduzzad. A megfelelő hőmérséklet hatására kezd el csirázni. Ettől a ponttól kezdve kicsit pikánsabb a helyzet. A mag tápanyagokat tárol. Amikor felvette a vizet, fagyáspontja akkor is alacsonyabb, mint a vizé. / Cukros, vagy sós víz is csak alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg/ Talán olyan mértékű lehülés a talajban nem volt, ami kárositani tudta volna, ebben a fázisban a magokat, de ez majd ki fog derülni. Valószinüleg az eper sem kifagyott. A josta, ribiszke stb. Károsodhattak bizonyos mértékig, de nagy valószinüség szerint ez még nem fogja befolyásolni a további életfunkcióikat. Nagy a túlélési ösztönük. :-) Jó eséllyel nem lesz semmi gond, de mint Erzsébet is irta, nagy része pótolható. Még sok megpróbáltatás vár ránk idén, nem kell aggódni, hogy hiányt fogunk szenvedni. További sok sikert.