Az ilyen magszárat hozó fajták általában őszi fokhagymák, bár létezik ilyen tavasziban is. Feltételezve, hogy ezek is ősziek:Idén már sokmindent nem kell velük csinálni. Amikor már majdnem elszárad az összes levelük, csak néhány marad, ami még nem száraz, de már sárgul, akkor ki kell ásni őket. (Amikor sárgulni kezd a magszár, akkor kell learatni a kicsiket.)Mindkettőt utóérlelni (ill. szárítani) kell egy-két hétig pl. előtető alatt, padláson, aztán száraz, hűvös helyen kell tárolni. Ezek nem lettek szétültetve gerezdenként, hanem egy bandában maradtak, így nem valószínű, hogy sok megnő közülük étkezési méretűre. Legjobb módszer idénre talán az, hogy a magszárakat mielőbb letördelni, eldobálni, mert így nagyobbra nőnek a gerezdek, és lesz is belőlük annyi, amennyi a következő ültetésre elegendő. (Ha mégsem olyan sok, akkor meg lehet tartani a kicsiket is, ahogy az előbb írtam.)Szeptember vége felé kell a gerezdeket egyenként szétszedegetve elültetni, és jövő júniusban-júliusban szedni.Nem jól tárolható, de jó helyen tél végéig is elállhat.