A himalájai indigócserje késő nyári virágokat hoz a kertbe

A himalájai indigócserje késő nyári virágokat hoz a kertbe

Rózsaszín pillangók.

A himalájai indigócserje (Indigofera heterantha)  júniusban hozza rózsaszín virágait, amelyek egészen szeptemberig nyílhatnak. Ez a különösen hosszú virágzási idő nagyon mutatóssá, dekoratívvá teszi a kevésbé ismert növényt.

A virágok rózsaszín pillangóvirágok, finom illatúak, a vékony, túlnyúló, ívelt hajtásokon ülnek. Világoszöld, akácéhoz hasonlatos levelek egészítik ki a filigrán növekedési habitusát. A bokor 1,6 méter magasra nőhet, ezért előkertekbe, kisebb területekre is javasolható. A méhek, darazsak és más rovarok szívesen látogatják a táplálékforrást biztosító, fokozatosan nyíló virágokat.

himalajai indigocserje 02
Dinesh Valke

Hosszú karógyökere segíti abban, hogy a száraz időszakokat is átvészelje. Ennek ellenére az egyenletes vízellátást részesíti előnyben. Védett, napos helyre ültessük, mindenekelőtt jó vízelvezető képességű, homokos, tápanyagban gazdag, enyhén meszes talajba. A pangóvizet nem tűri. Márciusban és június végén meghálálja a komposztot.

himalajai indigocserje 03
阿橋 HQ

A téli hőmérséklet -12 °C-ig nem jelent problémát. A biztonság kedvéért takarhatjuk száraz levelekkel, fenyőágakkal, ha kemény fagyokat mondanak.

Lehet nagy cserépben, dézsában is tartani, különösen ott, ahol hideg télre számíthatunk. Virágos sövényként vagy ágyások hátterében is szépen mutat.

himalajai indigocserje 04
delirium florens, Tauralbus

Metszésére a levelek kihajtása előtt, tavasszal kerüljön sor, ekkor távolítsuk el az elhalt vagy túl hosszúra nyúló hajtásokat. Később ne vágjuk vissza, mivel a virágok az új hajtásokon képződnek.

A sövényként nevelt növényeknél általános visszavágás ajánlott. Az erősen fagykárosodott bokrot radikálisan metszhetjük, a talaj közeli kevés rügyet meghagyva a növény majd újra kihajt. A levágott hajtásokat dugványozhatjuk is.

Bevezető kép: Dinesh Valke

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?